Zirc László

Aki együtt küzdött a cionistákkal

A mai napig kevéssé ismert része a magyarországi cionista ellenállásnak a különböző nem zsidó ellenálló csoportokkal való együttműködés. Zirc László története ennek a kooperációnak az egyik részletét mutatja be. Példa arra, hogy az egymásnak segítő fiatalok gyakran a társaik életét is megmentették.

Zirc már a nyilas uralom előtt is a szervezett munkások közé tartozott. A Vasas Szakszervezet ifjúsági tagozatában ismerkedett meg Mayer (Meir) Joszeffel (Megyeri József), aki a baloldali cionista ifjúsági szervezet, a Hasomer Hacair tagja is volt. A vasmunkásként dolgozó Zirccel jó barátságot kötöttek már az 1940-es évek elején.

A nyilas időszakban a cionista ifjúság ellenállása még inkább kiterjedt. Zirc is segített a Mayer által vezetett csoportnak. Antifasiszta kapcsolatai révén információkat szerzett a letartóztatott zsidó ellenállók (halucok) fogva tartásának helyéről. Ezzel támogatta a későbbi, kiszabadításukra irányuló akciókat. Rejtekhelyeket szerzett a munkaszolgálatból és a gettóból megszökötteknek. A Hasomer Hacair hamisító műhelyét ellátta eredeti, hiteles keresztény okmányokkal. Nyilas és katonai egyenruhákat szerzett, hogy az ellenállók még jobban álcázhassák magukat.

A Mayer-féle ellenálló csoporthoz tartozó Markovics Jenőt (Jakov Miron) Zirc László mentette meg. 1944 decemberében együtt mentek az utcán, amikor a nyilasok igazoltatták őket. Amikor Markovics iratait a nyilasok gyanúsnak találták, akkor Zirc teljes meggyőző erejét latba vetve rávette a nyilasokat, hogy ne állítsák be az éppen letartóztatott és a kivégzőhelyre kísérendő csoportba Markovicsot. hevesen gesztikulálva elmagyarázta, hogy az éppen katonai egyenruhát viselő barátja és ő ?bajtársak, akik a frontra tartanak, hogy megvédjék Budapestet és a magyar hazát?. A nyilasok végül mindkettőjüket elengedték.

Zirc László és cionista ellenálló társai között a barátság megmaradt a háború után, sőt még a zsidók alijázását követően is. Zirc újságíró lett majd 1956-ban elhagyta az országot.

A Yad Vashem Zirc Lászlót a Világ Igaza címmel tüntette ki 1988-ban.