Csillik Ferenc és felesége, Anna

Képgaléria: 
Larry Pfeffer, a megmentett

Házmesterek a Várnegyedben

A Csilik házaspár, Ferenc és Anna a budai Várnegyed egyik bérházában voltak házmesterek. 1944 novemberének a végén egyik ismerősük, Hirschfeld Mindi egy asszonnyal és annka másfél éves kisfiával állított be hozzájuk. Korábban már többször segítettek a zsidósága miatt üldözött Mindinek, aki tudta, hogy Csilikék emberségére bármikor számíthat. Ezúttal nem a maga számára, hanem Pfeffer Árminné Theodóra és kisfia, Laci számára kért segítséget. Az asszony férjét Pfeffer Ármint 1944 novemberében munkaszolgálatra vitték, majd nem sokkal később a feleségét is behívták. Ő azonban kisfiával együtt megszökött a csillagos házból, így nem került bele a Nyugat-magyarországra tartó halálmenetbe.

Csilikék befogadták a kisfiút, míg az asszony Pesten bujkált és csak időnként tudta meglátogatni gyermekét. Az első látogatáskor Csilik Ferenc és Anna panaszkodtak, hogy Lacika sokat és hangosan sír éjszaka, és ha ez így folytatódik, akkor nem tudják tovább vállalni a gyermek rejtegetését. A másfél éves kisfiú, mintha felfogta volna a helyzetet akkortól nem sírt többet.

Az anya és Lacika is túlélte a borzalmakat. A háború után kivándoroltak az Egyesült Államokba. Megmentőikkel megszakadt a kapcsolatuk. Évtizedekkel később Lacika, immár Larry Pfeffer néven, kereste Csilikéket, de már csak fiúk özvegyével tudott találkozni. Larry Pfeffer egyébként sokat tesz a holokauszt emlékezetének fenntartásáért és Izraelben megszervezte a mentők emlékét fenntartó Wallenberg Társaságot, amely az ismert és az ismeretlen hősökkel egyaránt foglalkozik.

Csilik Ferencet és feleségét, Annát a Yad Vashem 2001-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.

Egy cikk, amelyben Csilikék bátorsága is meg van említve