Dobrovics Mária

Képgaléria: 
Dobrovics Mária

Egy igazi barát

Kondor Lipót zeneszerző és családja jó barátságban volt Dobrovics Máriával. A nyilas hatalomátvétel, 1944. októbere, után a budapesti zsidók egy részét kényszermunkára hurcolták a nyugati határszélre. A magyar hatóságok halálmenetekben hajtották őket a határra, ahol a németek átvették a zsidók csoportjait.

Kondor Lipót felesége egy svéd védelem alatt álló házban menedéket talált. Az apát azonban elhurcolták, tizenöt éves kislányukat, Juditot pedig az utcáról hurcolták a kényszermunkások gyűjtőhelyére. Szerencsére Judit összetalálkozott az apjával és együtt maradtak. Dobrovics Mária a fővárosi gyűjtőhelyre is utána ment Kondoréknak, akiknek védleveleket vitt. Az őrség azonban nem engedte őt barátai közelébe. A menet elindult, de szerencsére Kondor Lipótnak sikerült egy levelezőlapot kicsempésznie, amelyben tudatta Máriával, hogy melyik településen akarják átadni őket a németeknek.

Dobrovics Mária pénzt kért Kondorék rokonaitól, amelyből autót bérelt és Győrben utolérte a halálmenetet. Megtalálta barátait, akiknek meleg ruhákat és élelmiszert is vitt. Kondor Lipótnak odaadta az apja papírjait, míg Juditnak a saját iratait adta át. A papírok segítségével kicsempészte őket a táborból és Budapestre vitte Kondort és lányát. Végül a Kondor család egy svéd védett házban élte túl a holokausztot.

Amikor a Kondor Judit és családja 1956-ban úgy döntött, hogy alijáznak Izraelbe, akkor Dobrovics Mária is velük tartott. Nem zsidó létére élete végéig Izraelben élt.

A Yad Vashem 1968 októberében Dobrovics Máriát a Világ Igaza címmel tüntette ki.

A megmentés történetének eredeti dokumentuma

Dobrovics Mária adatlapja a Yad Vashemben