Jaschik Álmos

Képgaléria: 
Jaschik Álmos

Embert menteni művész lélekkel

Jaschik Álmosnak képzőművészeti iskolája volt. A Budapesten élő grafikus könyveket illusztrált, díszleteket tervezett, többek között az Operaház számára is. Ugyanakkor tanulmányokat írt és ő volt a magyar rajzfilmkészítés egyik úttörője is. Nagyszerű pedagógus is volt, aki művészek generációit nevelte fel. A háború alatt Jaschik stúdiója okirat hamisító műhellyé vált, ahol még zsidó származású tanítványai is menedéket találhattak. Rajzkészségét úgy hasznosította, hogy különböző, az eredetiekhez mindenben hasonlító, iratokat készített a rászorulók számára.

A vészkorszak idején sok üldözött tanítványának iskolalátogatási igazolásokat adott és a megromlott anyagi helyzetű zsidó diákjainak elengedte a tandíjat. Meghalt gyermeke személyi iratait átadta egyik üldözött tanítványának, Dávid Jánosnak. Amikor Vámos (Grósz) Lilla megszökött a kényszermunkából, akkor Jaschikhoz fordult segítségért, aki hamis születési bizonyítványt adott neki és bejuttatta egy kolostorba is, ahol a lánynak sikerült átvészelnie a vészkorszakot. A grafikus megmentette még Leichter Marianne életét is.

Jaschik Álmos segítője volt Pravotinszky Vilmos, aki Hámor Veronikát levitte a győri kórházba egyik orvos barátjához, hogy menedéket szerezzen neki. Jaschik barátja a fiatal nőt, mint saját feleségét mutatta be. Pravotinszky Vilmos ügyében még további okmányokat gyűjt a Yad Vashem Intézet. Pravotinszky Vilmos fia, Pagony Lajos gyerekként élelmet, levelet, üzeneteket továbbított a megmentetteknek.

Hámor Veronika, akinek Jaschik szinte az édesapjává vált, úgy emlékezik, hogy a grafikus legalább harmincöt-negyvenegy zsidó családon segített. Úgy fogalmazott, hogy Jaschik Álmos ?tiszta szívű ember volt, és veszélybe sodorta magát, hogy másokat megmentsen?.

A Yad Vashem Jaschik Álmost 1998-ban a Világ Igaza címmel tüntette ki.

A grafikus nevét egy budapesti iskola is viseli.