Stollár Béla

Képgaléria: 
Stollár Béla

A Deák család megmentője

A valamikori Klotild utcát Stollár Béláról nevezték el a háború után. Vajon tudják-e az arra sétálók, hogy ki is volt ez a férfi? Ha elolvassák ezt a szócikket, akkor megérthetik miért is neveztek el ezt az utcát róla.

Dr. Stollár Béla eredetileg sportújságíró és nem mellesleg magyar gyorsíró bajnok volt. Az 1930-as években barátkozott össze a Deák családdal. Amikor 1943-ban behívták katonának, akkor a Honvédelmi Minisztériumban szolgált, mint hadapród őrmester, a feladata a Vezérkari Főnökség megbeszéléseinek, parancsainak és rendeleteinek gyorsírásos rögzítése és feljegyzése volt. Szolgálati helyén sok hivatalos űrlaphoz és pecséthez is hozzájutott.

Stollár mentő és ellenállási tevékenysége igazából a nyilas hatalomátvételt követően kezdődött. Először a Deák család lányát Évát segítette ki hamis személyi iratokkal, majd az édesanyát. Így mindketten vidékre tudtak menekülni. Az apát Deák Istvánt már a német megszállást követően elfogták és internálták a kistarcsai táborba. Csodálatos módon megmenekült attól, hogy a tábor több mint ezer zsidó internáltjával együtt július végén Auschwitzba deportálják. Október 15-én kiszabadult és azonnal Stollár lakására ment, ahol hetekre elbújtatták.

Ifjabb Deák Istvánt, aki 1944 tavaszán leérettségizett, majd azonnal munkaszolgálatra hívták és az erdélyi vasútépítési munkákra vitték, is támogatta Stollár. A tilalom ellenére pénzt és élelmiszert küldött neki. A fiatalemberből később a Columbia Egyetem történész professzora lett, aki többek között a holokauszt történetének jeles kutatója. Deák Pétert az unokatestvérét is segítette hamis papírokkal Stollár, aki így meg tudott szökni a munkaszolgálatból. A nagymama, Deutsch Hermanné megmentésére tett erőfeszítései azonban kudarcot vallottak. Őt egy csillagos házból hurcolták el, 1944. november 17-én, majd erőltetett menetben hajtották a nyugati határ felé. Stollár Béla egy bírósági végzéssel a zsebében kutatott utána, de sajnos nem találta meg.

Hősünk az embermentő tevékenysége mellett a fegyveres ellenállásban is aktív volt. Csoportja a Klotild utca 22-ben (ezt az utcát Stollár Béláról nevezték el a háború után) egy lakásban tartotta a központját. A csoport tagjai szökött munkaszolgálatosok és katonaszökevények voltak, akiknek Stollár volt a parancsnoka. Hamis iratokat, katonai parancsokat, élelmiszert és fegyvert szerzett a számukra. Karácsonykor egy feljelentés miatt egy teherautónyi nyilas szállt ki az épülethez. Először a házmestert és családját, illetve egy vendégségbe jött házaspárt gyilkoltak meg, mert a házmester egy titkos csengővel riasztani akarta az ellenálló csoportot. A csoport többsége a tetőn át elmenekült, de Stollár Béla és néhány társa hátramaradt, hogy a kompromittáló iratokat elégessék. Kézigránátokkal egy ideig sikeresen feltartóztatták a nyilasokat, de végül a túlerő legyűrte őket. Mindannyian elestek a tűzharcban.

A Yad Vashem Stollár Bélát 2003-ban a Világ Igaza címmel tüntette ki.

Egy interjú, amiben a Klotild utcai ellenálló csoportról is beszélnek.