Fülöp Emy

A könyvesbolt titka

Történetünk azzal kezdődik, hogy egy családot szétszakított a világháború. A Budapesten élő Markovicz a zsidó ellenes törvények elől, mivel egzisztenciálisan nehéz helyzetbe került a családja, Londonba emigrált. Mindent megtett, hogy feleségét, Borbálát is magához utaztassa, de mivel 1939-et írtunk, a háború kitörése megakadályozta ebben. A feleség, hogy valamiből megéljen, könyvesboltot nyitott egy keresztény barátnőjével, Fülöp Emyvel. A zsidó ellenes törvények miatt a boltot Emy vezette.

1944 júniusának utolsó harmadában Markovicznének, a többi fővárosi zsidóval együtt, csillagos házba kellett költöznie. Amikor októberben a nyilasok átvették a hatalmat az asszony merész lépésre szánta el magát: egy barátnőjével, Ligeti Magdával együtt kiszöktek a kényszerlakhelyről. Az első éjszakát egy olyan ismerősük lakásán töltötték, aki éppen vidéken tartózkodott. Másnap Markoviczné felkereste régi barátnőjét a könyvesboltban.

Fülöp Emy örömmel és szívélyesen fogadta a menekülőket és elmondta Borbálának, hogy már ő is kereste őket a csillagos házban, amint megtudta, hogy a nyilasok átvették a hatalmat. Sőt már elő is készített számukra egy rejtekhelyet: a bolt egyik belső zugában, egy függöny mögött, összehajtható tábori ágyakkal rendezte be nekik a bujkálásra szánt fülkét. Egészen a felszabadulásig bújtatta a két asszonyt a könyvesbolt mélyén, miközben mindennel ellátta őket. Fülöp Emy más, olyan üldözött zsidókat is rejtegetett a lakásán, akiknek nem tudjuk a nevét.

A háború végén Markovicz Borbála Londonba utazott a férjéhez. 1956 után Emy is követte őket és egészen a haláláig kapcsolatban állt a házaspárral.

A Yad Vashem Intézet 1984-ben a Világ Igaza címmel ismerte el Fülöp Emy bátorságát.