Földessy Ica

A megmentő: Földessy Ica

A megmentett: Bálint Péter

Bálint Ferenc Budapesten élt feleségével, Líviával (Lili) és fiukkal, Péterrel. Egy textil-nagykereskedésük volt a városban, ahol Földessy Jenő az alkalmazottjuk volt. 1941-ben sok más zsidó férfihoz hasonlóan Ferencet is elvitték munkaszolgálatra. Szerencséjére a háború ideje alatt végig Magyarországon maradt, és nem küldték el a keleti frontra, ahol rengetegen életüket vesztették. Jenő gyakran elment meglátogatni őt a különböző munkatáborokba.

1944 márciusában, a német megszállást követően a magyarországi helyzet még veszélyesebbé vált a zsidók számára különösen. A Mária Valéria utcában található házat, ahol Lili élt Péter fiával, lebombázták, és Jenő segített kimenteni a javaikat a törmelék alól. Lili ekkor eldöntötte, hogy biztonságos helyet keres Péter számára. Jenő feleségéhez, Icához fordult segítségért.

Lili a Magyarország északi részén fekvő Esztergom városában talált helyet Péternek egy nem zsidó családnál. Nem tudta ő maga odavinni a gyermeket ? akkoriban a zsidók számára már nem volt biztonságos az utazás, mivel megtiltották száámukra ?, így Ica maga vitte el Pétert. Néhány héttel később Ica visszament megnézni, minden rendben van-e a fiúval, és rémületére az utcán bóklászva talált rá a rühes gyermekre. Ica Lili kérésére újra visszament Esztergomba, és visszavitte a gyermeket Budapestre. Ezután odaadta Lilinek saját személyazonosságot igazoló iratait.

A magyarországi zsidók deportálása már javában folyt, és Pétert még biztonságosabb helyre kellett vinni. Feri a szakaszparancsnoka révén ki tudott bérelni egy szobát Jászteleken, az állomásához közel. Ica újra elkísérte Pétert, de ezúttal a gyermekkel maradt a faluban, a bérelt szobában hónapokig, a fiú édesanyjának tettetve magát. Ez 1944. október 15-ig tartott, amikor Szálasi Ferenc átvette a hatalmat Magyarországon. Icát megkérték, hogy térjen vissza Budapestre Péterrel. Ezután a Bálint család átköltözött egy biztonságos helyre, Mizsepusztára (amit ismét Feri intézett el nekik), és végül itt várták ki a felszabadulást.

A háború után a Bálint és a Földessy család közötti kapcsolat még szorosabbá vált. A jelenleg Ausztráliában élő Péter azt mesélte a Yad Vashem Intézetnek, hogy boldog, amiért felesége és gyermekei találkoztak Icával, a nő 2000-ben bekövetkezett halála előtt. Amikor Jenő meghalt 1983-ban, Péter úgy érezte, Magyarországra kell utaznia, hogy Ica mellett állhasson a bánat pillanataiban.

2011-ben a Yad Vashem Intézet Világ Igaza címmel ismerte el Földessy Ica bátorságát. Mivel az Intézetnek nincs tudomása még élő rokonról, ezért Földessy Ica posztumusz kitüntetését a jeruzsálemi Yad Vashem Intézetben őrzik.