Mózsa Ödön, Ács András és Julianna és lányuk Margit, Csáki Katalin

MEGMENTETTEK: Rozinger Imre és felesége Lili, fiuk Péter és lányuk Vera, a Ladányi házaspár, Rozinger Lili szülei és Goldstein Sándor

1944 márciusában Németország megszállta Magyarországot. Az elkövetkező hónapban gettókat létesítettek Magyarország-szerte, ahol összegyűjtötték a zsidókat, mielőtt Auschwitzba deportálták őket. A hatóságok által kinevezett vezető Monoron ismert és nyíltan antiszemita volt. Sürgette a gettó megépítését, hogy a helyi és a környező települések zsidóságát bezárhassa. 1944 júniusában a gettó megszületéséről született döntés. Egy pár nap erejéig a zsidókat az üres téglagyár épületében gyűjtötték össze, ahonnan három transzporttal Auschwitzba küldték őket.

A város lakossága részéről mindössze két bújtatási, mentési eset történt, valamint két fő könyörületből ételt adott a bezárt zsidóknak. Másik oldalról azonban nagy számban voltak olyan helyiek - pontos számuk nem ismert -, akik kirabolták a zsidók hátrahagyott otthonait. A gettó felszámolása alatti felfordulás közepette, özvegy Csáki Katalin, aki a közelben lakott, nagy találékonyságáról téve tanúbizonyságot kimenekített eGoldstein Sándort a gettóból és a padlásán rejtette el. 

Amikor Mózsa Ödön a gettó felszámolásának híréről hallott, leleményes módon, parasztruhába öltöztetve kimenekítette a Rozinger családot a gettóból és házában bújtatta el őket. Rövid idő elteltével aggódni kezdett, hogy valamelyik szomszédja feljelenti őt a helyi hatóságoknál. A fiatal Ács Margit segítségével az összes bújtatottat Budapestre menekítette, majd onnan egy Monor közeli elhagyatott tanyára. A tanya tulajdonosa Ács András sokkal korábban megígérte Rozingernek, hogy szükség esetén elbújtatja őt és családját. Az Ács család odaadóan gondoskodott a bujkálókról és minden szükségletükről.

1944 novemberében a szovjet csapatok elfoglalták a környéket és a bújkálók szabadon előjöhettek. Rozinger visszatért otthonába, és meglepődve vette észre, hogy kifosztották, és még bútorait is elvitték a fosztogatók. Senki nem felügyelte a zsidók elhagyott otthonait, amelyeket a helyi lakosok elfoglaltak, mivel senki nem tért vissza Auschwitzból.

A megmentők saját életük kockáztatásával, humanitárius érzelmektől vezetve mentették meg a zsidókat a biztos haláltól, ellenszolgáltatás nélkül.

2014. június 10-én Mózsa Ödönt, Ács Andrást és feleségét, Juliannát és lányukat, Ács Margitot a Jad Vashem Intézet a Világ Igaza kitüntetéssel jutalmazta.

Mózsa Ödön és Csáki Katalin posztumusz kitüntetését a jeruzsálemi Jad Vashem Intézetben őrzik. Ács András és Julianna valamint lányuk, Kiss Margit kitüntetését Margit fia, Kiss András vette át 2015 október 29-én a Belügyminisztériumban.