Járay József

Képgaléria: 
Járay József

Az igazi hős tenor

Járay József a Magyar Állami Operaház tenoristája volt, emellett dekatlonista is. Rajongói közé tartozott egy csoportnyi zsidó fiatal is. Halmi Ágota, Wiener Marianna és Bársony Judit több társukkal együtt minden vasárnap meghallgatták a művész produkcióját. A hőstenor megismerkedett a fiatalokkal és barátság szövődött közöttük.

Amikor a németek megszállták hazánkat letartóztatták Wiener Mariannát, akinek bűne az volt, hogy zsidó létére vidékre akart utazni, hogy a családját meglátogassa. Kistarcsára internálták, ahol Járay többször meglátogatta. Élelmiszert vitt neki és próbálta bátorítani. A lányt végül Auschwitzba deportálták.

1944 októbere, a nyilas hatalomátvétel után Járay felkereste Halmi Ágnest és felajánlotta neki a segítségét. A lányt és annak három barátnőjét elrejtette a saját lakásában. A művész ezután beköltözött az Operaházba, mondván, hogy annak épülete nagyobb biztonságot nyújt a bombázások alatt. Mivel Járay lakásának falai nagyon vékonyak voltak, ezért a szomszédok miatt a lányoknak nagyon csendben kellett maradniuk.

Halmi Ágnes néhány hét múlva elhagyta a lakást és hamis papírokkal, mint keresztény élt egy másik helyen. Az operaénekes többször meglátogatta a lányt, élelmiszert vitt neki és lelkileg is támogatta a felszabadulásig. A lány a háborút követően is tartotta a kapcsolatot megmentőjével.

A Yad Vashem Járay Józsefet a Világ Igaza címmel tüntette ki 1998-ban.

Járay József életrajza részletesen 1. rész

Járay József életrajza részletesen 2. rész

Néhány video, amiben Járay József énekel:

Puccini: Tosca

Verdi: Rigoletto

Mascagni: Parasztbecsület