Korény-Scheck Ilona Klára

Képgaléria: 
Korény-Scheck Ilona Klára

Egy kislány megmentése

Kremer Júlia mindössze három éves volt, amikor édesapját, Miklóst munkaszolgálatra hívták be. Édesanyja, Kremer Vera, úgy döntött, a kislánnyal együtt szüleihez költözik. Leköltöztek Jászberénybe. Itt élt egy barátjuk, Dr. Nagy István is, aki vőlegény volt. A zsidó származású, de kikeresztelkedett férfi menyasszonya volt Korény-Scheck Ilona Klára, akinek két kisgyermeke volt. A két fiatal anya akkor is ápolta a barátságot, amikor Klára vőlegényét (aki a zsidó ellenes törvények miatt nem vehette feleségül a keresztény nőt) kényszermunkára küldték.

1944 májusában Kremer Vera kislányával és szüleivel együtt a gettóba került. Mielőtt június végén a jászberényi zsidókat deportálták volna Vera üzenetet küldött barátnőjének, Klárának. Csak annyit kért, hogy legalább a kislányt, Júliát próbálják meg kimenteni a gettóból. Klára otthon hagyta a két saját kisgyermekét és elindult a gettó felé, ami mindössze két háztömbre terjedt ki. Minden probléma nélkül megérkezett a gettó épülethez és Verának egy ablakon keresztül sikerült a kislányt kiadnia Klára karjaiba. A fiatal anya karjaiban a zsidó kislánnyal épségben hazajutott.

Ezután vonattal Kalocsára utazott, ahol a szülei, Korény-Scheck Vilmos és Ilona éltek. A szülők vigyáztak a kislányra egészen a háború végéig, amikor édesapja is hazatért a munkaszolgálatból. Édesnayját, Kremer Verát deportálták, túlélte a megpróbáltatásokat, de röviddel 1945-ös hazatérése után meghalt. A megmentett kislány, Júlia, a két megmentőjét, Vilmost és Ilonát ?nagypapának? és ?nagymamának? nevezte, akik a nyári szünetekben továbbra is vendégül látták a kislányt szerény otthonukban.

A Yad Vashem 2010-ben Korény-Scheck Vilmost és Ilonát, továbbá lányukat, Klárát a Világ Igaza címmel tüntette ki.