Hess Lajos és felesége

Akik a saját házukat is átadták

Hess Lajos és felesége a budapesti Ribáry utca 12. szám alatti házban éltek. A nyilas hatalomátvételt követően megkeresték Friedrich Bornt, a Nemzetközi Vöröskereszt budapesti képviselőjét, akinek felajánlották házuk nagy részét egy zsidó gyerekek számára létesítendő gyermekotthon számára. Nem csak a helyiségeket adták át, hanem az otthon felszerelését is elvállalták. Két hónapon keresztül viseltek gondot az ott lévő gyermekekre. Számos más üldözött zsidó is menedéket talált az otthonban.

A nyilasok több esetben razziáztak a házban, kutatva olyan zsidók után, akik nem rendelkeztek a Nemzetközi Vöröskereszt igazolásával. Flamme Istvánné és csecsemője szintén a Hessék által megmentettek közé tartoztak. Ő elmesélte, hogy volt olyan eset, amikor úgy menekült meg, hogy Hessék a cselédfelvonóban bújtatták el őket addig, amíg a nyilasok zsidók után kutattak az épületben. Egy másik alkalommal őt és gyermekét is a szomszéd ház pincéjébe vitték a razzia idejére.

Hessék megmenttették dr. Póczy Klárát és édesanyját, illetve Erzsébetet a testvérét is. A későbbi híres régész visszaemlékezéséből kiderül, hogy Hesséknél több mint száz zsidó rejtőzködött. Ezeknek felét azok a gyerekek tették ki, akiknek szüleit deportálták vagy meggyilkolták a magyar hatóságok, így egyedül maradtak a fővárosban.

1993-ban a Yad Vashem Intézet a Világ Igaza címmel tüntette ki Hess Lajost és feleségét.