Jakab Zoltán és felesége

A tartalékos őrmester aktivizálta magát

Jakab Zoltán baloldali gondolkodású kovácsként a budapesti Ganz gyárban dolgozott. Feleségével és két gyermekével a mai Diószeghy Sámuel utcában éltek. Munkahelye hadiüzemnek számított, ezért sok sorozáson esett át ugyan, de csak 1944 augusztusában hívták be egy zsidó orvosokból, mérnökökből, gyógyszerészekből és állatorvosokból alakított munkaszolgálatos századhoz szolgálatvezető őrmesternek.

1944 októberében Pusztavámon kimenekítette a század több tagját, mielőtt az ottani Volksbund és az SS lemészárolta volna őket a nyilas hatalomátvétel másnapján. A század hat tagjával (öt orvossal és egy gyógyszerésszel) a fővárosba utazott, hogy gyógyszert vételezzenek. Budapesten a zsidókat a saját lakásában bújtatta két napon át, amíg azok jobb rejtekhelyet nem találtak maguknak.

Az ellenállási mozgalom utasítására Jakab 1944 október 15. Szálasi Ferenc hatalomátvételét követően az ellenállási csoport vezetőjének utasításra megszökött alakulatától. Maga is bujkált, de bujtatott üldözötteket és az ellenállási mozgalomnak rendelkezésére állt fegyveresen is, mivel részt vett a fegyveres ellenállási mozgalom Rezső téri csoportjában.

1944 novemberében Jakab a Teleki téren a Józsefvárosi pályaudvar felé tartó zsidók csoportjában észrevette Nyíri Tibornét, akit korábbról ismert (szülőfalujából Tarcalról), aki két kisgyermekével menetelt a bizonytalan sors felé. Jakab Zoltán, aki még indig egyenruhát viselt kiemelte a családot a mentoszlopból és a lakására vitte őket, ahol néhány napig rejtőzködtek, majd Budán találtak másik búvóhelyet.

Jakab Zoltánt és feleségét Juliannát a Yad Vashem Intézet 2002-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.