Fertitics Ferenc

Képgaléria: 
Fertitics Ferenc fát ültet a Yad Vashemben

Malka megmentője

A fiatal diák Fertitics Ferenc Budapesten élt. A közelükben lakott egy zsidóasszony, Grünfeldné Lea, aki Husztról származott, akinek a családja a kárpátaljai Husztról származott. Grünfeldné férjét behívták munkaszolgálatra, ezután az asszony egyedül tartotta el három kisgyermekét. Fertitics összebarátkozott a családdal és a gyerekekkel, különösen a négyéves kislánnyal, Malkával.

A német megszállás idején Malka éppen a nagyszülőknél volt Huszton. Kárpátalján a zsidókat már április közepén gettóba zárták és májusban már megkezdődtek a deportálások Auschwitzba. Grünfeldné majd megőrült az idegességtől és az aggodalomtól, hiszen nem tudott elutazni a gyermekéért, mert azt a zsidóknak megtiltották.

Fertitics Ferenc felajánlotta a segítségét az asszonynak. Husztra utazott, majd a gettó kerítésén keresztül beadott egy cédulát, amiben leírta, hogy Grünfeld Malkáért jött, hogy Budapestre vigye. A kislány nagynénje Malkát a kerítésen keresztül Festitics kezeibe. A fiatalember visszavonatozott a fővárosba és átadta a gyermeket az édesanyjának.

Később újra Husztra utazott, hogy más gyerekeket is megpróbáljon megszöktetni a gettóból és elvinni a fővárosba. Másodszor azonban nem járt sikerrel, letartóztatták, bíróság elé állították és börtönbüntetésre ítélték. A náci és nyilas uralom alóli felszabadulásig börtönben volt.

A háború után a Grünfeld család alijázott Izraelbe, ahol a felnőtté váló Malka férjhez ment. Amikor a család meghívására Fertitics évtizedekkel később meglátogatta őket az általa megmentett valamikori kislány tizenegy gyermekével várta megmentőjét.

A Yad Vashem Fertitics Ferencet 1981-ben a Világ Igaz címmel tüntette ki.