Bittner, Helmut

Képgaléria: 
Helmut Bittner az emlékfája mellett

Egy német, aki segített a zsidó kollégáján

Helmut Bittner 1941-1945 között egy olyan gyár jogi és igazgatási tanácsadója volt, amely különböző közép-európai bankokban, bányákban és textilgyárakban rendelkezett érdekeltségekkel. Magyarországra is így érkezett, ahol kapcsolatba Reich Zoltánnal, aki egy a Bittner cégével kapcsolatban ál a gyárban dolgozott. 1942-ben barátságot kötöttek, ami a történelem viharát is kiállta, sőt meg is erősödött a próbák során.

Reich Zoltánt, aki üzletember volt, egyre inkább sújtották a zsidó ellenes magyar törvények. Bittner ekkor felajánlotta a segítségét és hamis papírokat szerzett számára, amelyek segítségével Reich képes volt megtartani az egzisztenciáját.

Miután a németek megszállták Magyarországot Reich már nem ment haza, hanem a gyárban aludt, gyakorlatilag ott élt. Ezalatt Bittner védelmét élvezte. Amikor a feleségét és a kétéves fiát az újpesti gettóba zárták a helyzet még inkább veszélyessé vált. Egyszer Reich üzenetet kapott, hogy a hatóságok lezárták a gettót és kezdődik a deportálás. Érthetően megrémült és Helmut Bittnerhez fordult segítségért, aki alig egy órán belül hamis iratokat szerzett, amelyek alapján ő és Reich német hivatalos személyeknek tűntek fel. Bittner német rendszámú gépkocsijával hajtottak a gettó kapujához. A német üzletember eljátszotta, hogy letartóztatja Reich feleségét és anyját, sőt úgy tett mintha fizikailag is bántalmazná őket. Közben Reich a karjába vette a kisfiát és mind a négyen kisétáltak a gettóból. Az odazsúfolt embereket Auschwitzba deportálták, ahol a többség, köztük a Reich család több mint harminc rokona elpusztult.

A gettóból való szöktetést követően Helmut Bittner megpróbálta a Reich családot Törökországba szöktetni. A magyar pilóta, akit felbérelt, viszont a Gestapo ügynöke volt, aki feladta az üzletembert, akit letartóztattak. Csak az mentette meg a kivégzéstől, hogy német állampolgársága volt. 1944-ben Bittner végleg elhagyta Magyarországot, majd az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le.

Reichkékkel kapcsolatban maradt, akik túlélték a háborút és később Kanadába költöztek, ahol Reich Zoltán felvette a John Roman nevet.

Helmut Bittnert a Yad Vashem 1973-ban a Világ Igaza címmel tüntette ki.