Danielsson, Carl Ivan

Képgaléria: 
Carl Ivan Danielsson

Egy diplomáciai testület vezető

Carl Ivan Danielsson a budapesti svéd követség vezetője volt Magyarországon. Az eredetileg jogi diplomával rendelkező követ már korábban is képviselte hazáját Magyarország felé (1923-24-ben Bácsből). 1942-ben nevezték ki állandó követté Budapestre akkreditálva. A német megszállást követően lehetőséget keresett arra, hogy milyen módon tudna az egyre inkább kiszolgáltatott zsidókon segíteni.

1944 júniusában elérte, hogy a Svéd Vöröskereszt segítséget nyújthatott a Magyar Vöröskeresztnek a háborús árvák és elhagyott gyermekek élelmezésében és fedél alá juttatásában. Ennek a tevékenységnek az álcája alatt segített az üldözötteken, együttműködve Raoul Wallenberg stábjával és Per Angerrel egy másik svéd embermentővel.

Decemberben a szovjetek egyre közeledtek a fővároshoz és a nyilas kormány és adminisztráció elhagyta Budapestet. A semleges államok képviselőit is felszólították, hogy menjenek nyugatra, mert nem tudják őket megvédeni.

Danielsson és stábja azonban a Budapesten maradás mellett döntött, hogy az üldözötteknek segíteni tudjanak. A svéd diplomata maga is számos védlevelet írt alá személyesen. Mindezért a humánus tetteiért a stockholmi zsidó hitközség köszönőlevélben fejezte ki elismerését számára. Danielsson a háború után röviddel visszavonult. Olaszországi otthonában 1963-ban hunyt el.

A Világ Igaza címet a Yad Vashem 1982-ban ítélte meg Carl Ivan Danielssonnak.

Carl Ivan Danielsson jelentése a svéd külügyminiszternek, 1944 júniusának végén