Móricz Erzsébet és Keresztes Károly

Képgaléria: 
Móricz Erzsébet és Móricz Zsigmond

A nagy író nagylelkű lánya

Móricz Erzsébet és férje, Keresztes Károly egy könyvesboltot üzemeltettek a Baross utcában. ?Csibe? az apjához, aki elsőként tiltakozott több értelmiségi társával az első zsidó ellenes törvény ellen 1938-ban. Könyvesboltjuk az 1940-es évek elejétől a németbarát politikát ellenző értelmiségiek találkozóhelyévé vált. A német megszállást követően a bolt menedékévé vált a katonaszökevényeknek, a politikai üldözötteknek és a zsidóknak is. A bolt pincéjében működtettek egy nyomdagépet is, amelyet hamis papírok előállítására használtak.

Móricz Erzsébet odaadta édesanyja eredeti igazolványait egy Vezérné nevű zsidó nőnek. Vezérné és Lívia, az unokatestvére hamis papírokat is kaptak, amelyeket a könyvesbolt pincéjében nyomtattak. Ezeknek az iratoknak a segítségével sikerült megmenekülniük a gettóból. Maga Vezérné is csatlakozott Móricz Erzsébet és férje illegális csoportjához és segített hamis papírokkal ellátni a zsidó menekülteket, akik segítséget kértek tőlük.

A házaspár bátorságának és szervezőképességének köszönhetőem megmenekült Vázsonyiné és egy Kallós Béla nevű személy is. A cionista ifjúság ellenállásának egyik emblematikus személyisége, Grósz Endre is eltöltött a pincében egy napot, 1944 decemberében.

Móricz Erzsébetet és Keresztes Károlyt 1996-ban a Yad Vashem kitüntette a Világ Igaza címmel.

Egy írás Keresztes Károlyról

Egy cikk Móricz Erzsébetről