Gedei István

MEGMENTETTEK: Dr. Beck György és Weiner Pálné

Weiner Pálnak két leánygyermeke volt, Lili és Franciska. Lili férje, Gedei István keresztény ember volt, másik lánya, Franciska pedig Beck Leó felesége volt.

Beck Leót a magyar hatóságok munkaszolgálatba vitték, a család többi tagja pedig Budapesten maradt. Amikor a zsidókat csillagos házakba gyűjtötték, Weiner Pálné - Franciska édesanyja, Franciska és fia - az akkor 12 éves György - el kellett, hogy hagyják otthonukat. 1944 októberében a hatóságok a csillagos házak kiürítése és a lakók deportálása mellett döntöttek. A kiürítés felfordulásai közepette Franciska megpróbált megszökni, de a nyilasok elfogták. Nyoma veszett és azóta senki sem látta.

Gedei tudomására jutott a csillagos ház kiürítése. Így gyorsan a helyszínre sietett és sikerült megmentenie anyósát, Weiner Pálnét és unokaöccsét, Györgyöt, akiket otthonában bújtatott el. 1945-ben az orosz hadsereg budapesti hatalomátvételekor a rejtőzködők szabadon előjöttek búvóhelyeikről. Beck Leó is túlélte a munkaszolgálatot és egyesült túlélő családtagjaival - anyósával és fiával.

2014. október 21-én a Jad Vashem Intézet Gedei Istvánt a Világ Igaza kitüntetéssel jutalmazta.

Gedei István posztumusz kitüntetését unokaöccse, dr. Beck György vette át 2015. október 29-én a Belügyminisztériumban.