Németi Lászlóné

Annamária második anyja

Németi Lászlóné Drezdában született Elsie Renner néven. Magyarországra házasodott, egy zsidó férfi felesége lett még a két háború közötti időszakban. Jó barátságot ápoltak a kolozsvári Bokor családdal. Bokorné Schwarz Mina 1944. április 23-án kislányt szült, akinek az Annamária nevet adták.

A kolozsvári zsidóknak május elején a helyi gettóba kellett költözniük, hiszen városuk a második gettózási és deportálási zónába tartozott. Németiné barátnője kérésére április 30-án elutazott Kolozsvárra és magához vette az egy hetes csecsemőt. A Bokor családot rövid idő múlva Auschwitzba deportálták. A férjnek nyoma veszett az asszony azonban túlélte a holokausztot.

Mindeközben Németiné szeretettel gondoskodott a kicsiről, sőt még a háború után jó néhány hónapig. Amikor Mina visszatért a lágerből újra láthatta gyermekét, aki természetesen jó egészségnek örvendett és kiegyensúlyozott kislány volt. Annamária a későbbiekben úgy nyilatkozott, hogy neki két anyja volt: az igazi, aki világra hozta és Németiné, aki megmentette.

Németi Lászlóné Elsie Rennert a Yad Vashem 1993-ban a Világ Igaza címmel tüntette ki.

Németi Lászlóné adatlapja a Yad Vashem archívumában