Bognár Margit

A kiskunhalasi tanítónő

Bognár Margit Kiskunhalason volt tanítónő és normális körülmények között talán soha nem találkozott volna a budapesti Lázár Emilnével és két kislányával, a hétéves Mártával és a hat hónapos Eszterrel. De 1944-ben Magyarországon az élet egyáltalán nem volt normális. Ebben a helyzetben a Lázár családnak sem volt sok választása. A nyár folyamán a férjet és apát, Lázár Emilt munkaszolgálatra hívták be. Feleségének és gyermekeinek pedig csillagos házba kellett volna költöznie, Lázárné azonban elhatározta, hogy nem veti alá magát ennek a rendelkezésnek és gyermekeivel együtt elmenekül a fővárosból.

Barátai segítségével Kiskunhalasra utazott, ahol senki sem ismerte őket. Ott tartózkodásuk során megismerkedett Bognár Margittal, aki egy helyi tanítónő volt. Amikor már majdnem elfogyott a pénzük, akkor Lázárné elárulta Margitnak, hogy ők zsidók. A tanítónő habozás nélkül felajánlotta segítségét. Lázárnét és a kis Esztert a saját otthonába fogadta be, míg Mártának egy tanítványa szüleinél, egy távoli faluban szerzett menedéket.

Amikor a falubeliek gyanakodni kezdtek a kislány származására, akkor Bognár Margit elment a faluba és a saját otthonába vitte magával Mártát, aki ott találkozott anyjával és húgával. A szomszédok gyanakvása, amely a tanítónő pesti vendégeire irányult, veszélyessé tette a további ott tartózkodást. Bognár Margitnak azonban sok tanítványa volt, akiknek a szüleivel is jó viszonyt ápolt, így tudta, hogy kiben bízhat meg, amikor Lázáréknak akar segítséget nyújtani. Végül egyik tanítványa szüleinek tanyáján talált számukra rejtekhelyet, ahol a térség felszabadulásáig maradhattak. Margit ez idő alatt szinte naponta meglátogatta őket, élelmiszert, gyógyszereket és ruhákat vitt nekik, sőt, amikor Eszter megbetegedett akkor talált egy olyan orvost is, aki hajlandó volt kezelni a kislányt.

Amikor Kiskunhalasról elűzték a németeket és a nyilasokat Lázárné és gyermekei még Bognár Margitnál maradtak további két hónapig. A tanítónő zongoratanári állást szerzett a zsidó asszonynak, hogy eltarthassa magukat. Budapest felszabadulását követően Lázárné és lányai, Márta és Eszter visszatértek a fővárosba. Itt azzal szembesültek, hogy az apa és férj, Emil életét vesztette a munkaszolgálatban.

Bognár Margit bátorságát és önzetlenségét a Yad Vashem Intézet 1999-ben a Világ Igaza címmel ismerte el.