Mohácsi család

Szeresd szomszédodat, mert olyan mint te

A Mohácsi család Rákoshegyen élt, velük szemben egy zsidó család, Siklósi laktak és közeli meghitt barátság alakult ki a két család között. A Mohácsi házaspárnak, Jánosnak és Gizellának két gyermeke született, akik szüleik keresztnevét kapták. A Siklósi gyerekek, Norbert és Glédys nagyjából hasonló korúak voltak, mint a Mohácsi gyerekek, ez is segítette a két család barátságának elmélyülését.

A német megszállást követően Siklósi Artúrt és fiát, Norbertet munkaszolgálatba, feleségét és lányukat pedig Budapestre csillagos házba vitték. Mohácsiék rendszeresen látogatták őket a csillagos házban és ételt csempésztek be nekik. Közben az apa 101/303. munkaszolgálatos században a fel nem robbant bombák kiásásával és a bombatölcsérek betemetésével foglalkozott.

A nyilas hatalomátvétel után Mohácsiék kimenekítették Siklósi asszonyt és lányát a csillagos házból és elvitték magukkal a saját rákoshegyi házukba. Siklósi Artur és fia, Norbert megszökött a munkaszolgálatból és a Mohácsi család őket is befogadta. Mohácsi János, aki rokkant volt (mivel a keleti fronton azt a vonatot, amelyen utazott felrobbantották a partizánok), ezért állandóan otthon tartózkodott, főzött mind a két családnak. Mohácsiék a nyári konyha padlója alatt búvóhelyet készítettek az üldözött családnak, ahol teljes biztonságban voltak, még a bombázások idején is. Amikor látogatók érkeztek a Mohácsi családhoz, akkor SIngerék a fáskamra alatt ásott gödörbe húzódtak. A két család esténként együtt hallgatta a moszkvai rádió adását, ami egyébként tilos volt. Így élték meg a felszabadulást, amely 1944. december 27-én következett be.

A Mohácsi család tagjait 2001-ben a Yad Vashem Intézet a Világ Igaza címmel tüntette ki.