Bilkei Gorzó Nándor

Képgaléria: 
Bilkei Gorzó Nándor

Üzlettársból megmentő

Az eredetileg teológiai végzettséggel rendelkező Bilkei Gorzó Nándor Rákospalotán közösen vezetett Pártos Zsigmonddal egy vanília és fahéj ízesítőt és citrom koncentrátumot előállító gazdasági céget. Pártos korábban Krausz Simon titkára volt és az 1930-as évek végi zsidó ellenes törvényekig ingatlan forgalmazással foglalkozott. A korlátozó törvények miatt visszavonult és régi barátját Bilkei Gorzót kérte fel, hogy, mint tulajdonos képviselje a fentebb említett újonnan alapított cégét.

A német megszállást követően, 1944. március 21-én, Pártos Zsigmondot letartóztatták és Kistarcsára internálták. A táborból csupán októberben szabadult ki, de rövidesen a nyilasok átvették a hatalmat Magyarországon. A közvetlen életveszélybe került Pártos család; Zsigmond, a felesége és két gyermekük, segítséget kértek a régi baráttól. Nándor és felesége, Margit elrejtették az egész családot. A saját házukban, a rákospalotai Sződliget utca 45.-ben, mint erdélyi menekülteket fogadták be Pártosékat. A családnak ugyan a társalgóban kellett aludnia, de a viszonylagos biztonságért vállalták a kényelmetlenséget.

Egy héttel később a családot Fótra küldték, ahol álnéven éltek, csupán Pártosék 18 éves nagylánya, Veronika Marianna, maradt Bilkei Gorzóékkal, akit a saját lányukként mutattak be a hamarosan a házat igénybe vevő német katonai csapatnak. A lány, aki jól beszélt németül nem árulta sem magát, sem megmentőit. A Vörös Hadsereg megérkezését követően a Pártos család megmenekült, hála Nándornak és Margitnak, akik minden létező családi kapcsolatukat felhasználták annak érdekében, hogy megmentsék őket.

Egy évtizeddel később Bilkei Gorzó Nándor részt vett az 1956-os forradalomban is, amiért annak bukása után be is börtönözték. Őt és feleségét a Yad Vashem Intézet 2008-ban a Világ Igaza címmel tüntette ki.