Dr. Tonelli Sándor

A bátor honvéd hadnagy

Dr. Tonelli Sándor az 1. számú Magyar Helyőrségi Kórházban szolgált, amelyet 1944 nyarán egy budapesti evangélikus iskolában helyeztek el. A kórház közelében egy zsidó árvaház is állt, amelyben azon a nyáron szállást találtak a 107/35. számú munkaszolgálatos század tagjai is.

Tonelli, aki ellenezte a náci ideológiát és a nyilasok előretörését, illetve politikáját is, egy Szabó Imre nevű tiszttel együtt védelmébe vette a század egyik csoportját. Hamis igazolványokat adtak nekik, amelyben, mint kórházi ápolókat tüntették fel őket, de azt nem írták bele az igazolványokba, hogy tulajdonosaik zsidók is. A munkaszolgálatosok természetesen segítettek is a betegek és sebesültek óvóhelyre vitelében a légiriadók idején. Amikor a kórház felszerelését a Német Birodalomba igyekeztek szállítani Tonelli a társaival együtt késleltette és végül megakadályozta ezt.

1944 végén a nyilas hatalomátvételt követően az úgynevezett védett munkaszolgálatos századokat is nyugatra deportálták. Tonelli részt vett a 107/35. század mintegy negyven tagjának a megmentésében: a hátramaradt utolsó két szakasz tagjait elbújtatta az épület pincéjében, amelyet később a Nemzetközi Vöröskereszt egy gyermekotthon létrehozására vett át. Ekkor a feleségek és a gyermekek is csatlakoztak a rejtőzködő munkaszolgálatosokhoz.

Tonelli Sándor, mint honvéd hadnagy több esetben fellépet a rejtekhelyen fosztogatni akaró nyilasokkal szemben. A pártszolgálatosok elé állt és kijelentette, hogy a gyermekotthon katonai terület, ahová nekik tilos a belépés. A szomszédos épületben lévő gyermekotthonra is kiterjesztette a védelmét. A védelmét élvező munkaszolgálatosokkal éjjelenként elhagyták a rejtekhelyet és különböző szabotázsakciókat hajtottak végre a németek kárára.

A háború végén több Tonelli által megmentett munkaszolgálatos, köztük Friedmann Adolf, Vermes Miklós és Vértes László is, kifejezték a hálájukat és köszönetüket. Később Tonelli Sándor elhagyta Magyarországot és Kanadában telepedett le.

A Yad Vashem Intézet Tonelli Sándort 1998-ban a Világ Igaza címmel tüntette ki.