Marossy Margit

A bátor HR menedzser

Marossy Margit a budapesti Siemens gyárban a szociális osztályon dolgozott. Magyarország német megszállása és a nyilasok hatalomra kerülése után kihasználta munkakörét zsidók megmentésére. A munkatársak dossziéiból, amelyeket ő kezelt, iratokat vett ki és átadta zsidó barátainak, ismerőseinek, akik ezeknek az igazolványoknak a segítségével élhették túl a vérkorszakot. Kardos Éva egy azok közül, aki az igazolványa mellé Marossy Margittól havonta igazolást kapott, hogy munkahelyi szabadságát tölti. Ezeket az igazolásokat a gyárból lopott pecsét segítségével hitelesítette.

Zsidó barátnője, Takács Etel részére átadta saját születési anyakönyvi kivonatát. Etel így menekült meg az üldöztetés elől. Ugyanis 1944 novemberében már besorozták az ELZETT gyár kényszermunkásai közé. Amikor elindították a munkásokat a halálmenetben, Etel megszökött. Iratok nélkül kódorgott a fővárosban, aminek a vége a gyors lebukás lett volna. Ekkor adta át az iratait Margit a barátnőjének, akit így keresztény rokonai erdélyi menekültként magukhoz tudtak fogadni.

A Makker család, anya és két lánya, Erzsébet és Éva megszöktek a gettóból. Az egyik lány Margit gyermekkori barátnője volt. Elbújtatta mindhármukat házuk szenes pincéjében anélkül, hogy erről saját családtagjai tudtak volna. Ellátta őket élelemmel és vízzel, és gondoskodott tisztálkodásukról is a felszabadulás napjáig.

Egy, a gyárban dolgozó erdélyi lány iratait a hegedűművésznek készülő Molnár Ágnesnek adta, aki így erdélyi menekültként bejelentkezhetett egy óbudai lakásba, jogosulttá vált élelmiszerjegyekre és dolgozhatott is. Margit többször meglátogatta a csillagos házakban Ágnes rokonait, akiknek élelmiszert és gyógyszereket vitt.

A háború után a baráti társaságának tagjai, köztük Tóth Eszter, a költő Tóth Árpád leánya, kérdezték, hogyan mentette a zsidókat. Marossy Margit szerényen azt válaszolta: ?Már nem emlékszem?? Marossy Margit 1998-ban meghalt.

A Yad Vashem Marossy Margitot 2001-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.

Tóth Eszter, a költő Tóth Árpád leánya, így emlékezett barátnőjére.

Marossy Margit neve a Szilágyi Erzsébet Gimnázium öregdiákjainak névsorában.