Fekete Nagy Béla

Képgaléria: 
Fekete Nagy Béla festménye

A grafikus művész, aki iratokat hamisított

Fekete Nagy Béla kiváló grafikus volt, aki már a harmincas évektől tagja volt egy baloldali nézeteket valló művészeti csoportnak. 1933-ban diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetemen, mint gépészmérnök. Már akkoriban is a festészet és a grafika érdekelte igazán, mestere Klie Zoltán volt. Az ő hatására lépett be a már említett Szocialista Képzőművészek Csoportjába, ahol megismerkedett a zsidó származású Barta Évával, aki később a felesége lett. Követte férjét az úgynevezett Európai Iskola, majd az Elvont Művészek Csoportja körökbe is. Útjuk a német megszállást követően az illegális munkában is összeforrt.

1944 márciusát követően Fekete Nagy és felesége hamis iratokat készítettek, amelyeket minden hezitálás nélkül fel is használtak az üldözöttek érdekében. Egyik megmentettjük, Horváth László is a tőlük kapott papírokkal menekült meg a munkaszolgálattól.

Egy másik megmentettjük Bíró Gáborné éppen a bujkálás idején szült, kislányát Annának nevezte el. Férje az ukrajnai munkaszolgálatból tért vissza és neki is Fekete Nagyék segítettek, papírokat és pénzt adtak neki, így el tudott menekülni a egységétől és elkerülte a halált is.

A visszaemlékezők elmondták, hogy a grafikus jó kapcsolatot ápolt egy szabóval, aki a nyilaskeresztes pártszolgálatosok egyenruháit varrta. Ezekből a ruhából adott Fekete Nagyéknak is, akik így könnyen be tudtak jutni a csillagos házakba is, ahonnan sikerült több zsidót is kicsempészniük és rejtekhelyre juttatniuk.

A háborút követően a grafikus nagyon kreatívan alkotott, de a kommunista diktatúra bekeményedésével, 1949-től felhagyott a képzőművészeti munkával. Csupán 1964-ben folytatta grafikusi és festői munkásságát. 1983-as haláláig számos nagy sikerű kiállítását láthatták az érdeklődők.

Fekete Nagy Bélát 2012 októberében a Yad Vashem a Világ Igaza címmel tüntette ki.

A kitüntetés átadásakor fiai nem akarták átvenni a belügyminisztertől a Bátorságért érdemrendet.

Összefoglaló Fekete Nagy Béla munkásságáról.