Peiperné Júlia

Képgaléria: 
Peiper Júlia jobbra és Dubov Viola balra

Önfeláldozás felsőfokon 

Peiperné Júlia Rákoskeresztúron lakott zsidó férjével, fiúkkal, Lászlóval, aki akkor katona volt a Magyar Királyi Honvédségben és idős édesanyjával. Júlia férjét az akkor Budapest elővárosának számító kisváros zsidóival együtt deportálták Auschwitz-Birkenauba. Ő idegösszeomlást kapott az esemény hatására és a budapesti Rókus Kórházba szállították. 

A szomszédos ágyon feküdt a keresztény Dubov Viola. A két nő összebarátkozott és néhány nap múlva Ilona bizalmasan elárulta valódi kilétét. Elmondta, hogy zsidó és a beregszászi gettóból szökött meg és hosszas hányattatások után érte el a fővárost, ahol dr. Király Imre, aki orvos volt, megkönyörült rajta és hamis iratokkal felvette, mint beteget a Rókusba.A gettóban hagyta édesanyját és négy kishúgát, akiket a beregszászi zsidókkal együtt az auschwitzi gázkamrákba deportáltak. 

Peipernét annyira megrendítette a lány története, hogy felajánlotta segítségét, anélkül, hogy az kérte volna. Júlia megkérte a fiát, Lászlót, hogy a vigye el lányukat a rákoskeresztúri házukba. Miután őt is kiengedték a kórházból csatlakozott a többiekhez. 

Júlia 1944 májusa és 1945 januárja között bújtatta Violát, amikor is a szovjetek elérték a városrészt és elűzték a németeket és nyilasokat. A lány általában a lakásban tartózkodott, de ha házkutatástól vagy razziától kellett tartani az alagsorban vagy a padláson bújtatták el. A titok megőrzése érdekében Peiperné minden kapcsolatot megszakított a nyilas érzelmű szomszédaival, akik biztosan feljelentették volna őt és mentettjét a hatóságoknál. Szerencsére ezt a bezárkózást elfogadta a környezete, hiszen az átélt idegösszeomlás erre kellő magyarázatot adott. Az asszony minden ékszerét és értékét eladta a feketepiacon, hogy az alapvető ellátást képes legyen biztosítani a maga és Viola számára. 

Peiperné nemcsak Dubov Violán segített, hanem mindazokon a gyalogmentekben vonuló zsidókon, akik a háza előtt vánszorogtak a kényszermunkára. Annak ellenére is tette ezt, hogy a brutális nyilas őrök többször megverték, sőt meg is erőszakolták. 

A háborút követően Viola az Egyesült Államokba emigrált, de továbbra is kapcsolatban maradt megmentőivel, többek között Peiper Lászlóval, aki 1956-ban maga is kivándorolt Amerikába. 

Yad Vashem Intézet Peiper Júliát 1979-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.