Kállay Kázmér

Képgaléria: 
Kállay Kázmér

A miniszterelnök unokatestvére

Kállay Kázmér, aki Kállay Miklós miniszterelnök unokatestvére volt, egy áruházlánc tulajdonosaként nagy vagyonnal rendelkezett. Miután a németek megszállták Magyarországot, noha kompromittálódott neve volt, Kállay Kázmért nem zaklatták, noha a miniszterelnökkel való rokonsága ismert volt. Ő a családra irányuló figyelem ellenére mindent megtett, hogy zsidókat és a politikai nézeteik miatt üldözötteken segítsen. Valódi vagy hamisított iratokat juttatott a bujkáló zsidóknak. Megszervezett és irányított egy olyan illegális hálózatot is, amely Szlovákiába vagy a délszláv területekre szöktette át azokat a zsidókat, akik hajlandóak voltak ezen az úton menekülni.

Amikor 1944 júliusában ő is egy menekülő csoporttal tartott bekövetkezett a tragédia. Az embercsempész feltehetőleg besúgó volt, aki feladta a csoportot a hatóságoknak. A szlovák határőrök a csoportot a magyar csendőröknek adták át. Az elfogatást nyilvános tárgyalás követte, amelyben nagy hangsúlyt tettek arra, hogy a vádlott a volt miniszterelnök unokatestvére.

Kállay a tárgyalás során nyilvánosan kijelentette, hogy nem pénzért, hanem emberbarátsága okán segített az üldözötteken. Végül társaival együtt okirat hamisításért és embercsempészetért börtönbüntetésre ítélték. Börtönből börtönbe hurcolták, amíg egy kísérőjeként szolgáló rendőr segítségével sikerült megszöknie.

Kállay Kázmér nem menekült vidékre, Budapesten maradt és a nyilas időszakban már Raoul Wallenberg stábjában dolgozott a svéd embermentésben.

A Yad Vashem Kállay Kázmért 1994-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.

A washingtoni Holocaust Museum gyűjteményében is szerepel Kállay Kázmér visszaemlékezése