Fenyvesi István és Margit, Fenyvesi György és Éva

Képgaléria: 
Fenyvesiék Tázlár címere

A Fenyvesi testvérek fantasztikus tette

1939-ben megszületett Patyi Antal, aki ma Izraelben él Arieh Gur néven. Édesanyja, Mann Ilona zsidó, míg édesapja keresztény származású volt. Az anya nagy szegénységben élt ezért szülőfalujából a Bács-kiskun megyei Bócsáról a közeli Tázlárra vitte a tizenegy hónapos Antikát és rábízta őt a Fenyvesi testvérekre, Istvánra és Györgyre, illetve feleségeikre. Az egyik testvér a faluban a másik egy közeli tanyán élt. A két házaspár, Fenyvesi István és Margit, illetve Fenyvesi György és Éva felváltva vigyáztak a gyermekre. Mindent megtettek, hogy a fejlődése nyugodt és kiegyensúlyozott legyen.

1944 tavaszán a német megszállást követően a magyar hatóságok együttműködése azt eredményezte, hogy a magyarországi zsidóság is be lett vonva a Végső Megoldásba, ami a zsidóság elpusztításának náci programja volt. Mann Ilonát is deportálták Auschwitzba. Volt olyan helyzet is, amikor a többi családdal közösen használt kemencében kellett elrejteni Antikát a razzia elől. A mit sem sejtő szomszédok majdnem begyújtottak a kemencébe, de a mentő család hangosan kiabálva megakadályozta ezt. Közben Fenyvesiéket folyamatosan zaklatta Szabadi főjegyző, hogy adják ki az általuk rejtegetett zsidó gyermeket, mert különben őket is beviszik a kecskeméti gettóba. Fenyvesi Margit nem ijedt meg a főjegyzőtől, hanem a lányát, Jolit Budapestre küldte egy zsidó ügyvédhez, akitől tanácsot kértek, hogy mit tehetnek. Az ügyvéd tanácsára és segítségével megtalálták Patyit, a kisfiú vérszerinti apját, akit sikerült rávenni, hogy írásban nyilatkozzon arról, hogy a gyermekére igényt tart. Ezt a dokumentumot Fenyvesiék bemutatták a főjegyzőnek, aki emiatt többé nem zaklathatta a két Fenyvesi családot és nem tett több kísérletet Antika elhurcolására.

Mann Ilona túlélte Auschwitzot és a többi tábort és a háborút követően hazatért. Gyermekét épen visszakapta, újra férjhez ment és Izraelbe költözött. 1973-ig tartották a kapcsolatot megmentőikkel. Antal, aki közben Arieh Gurra változtatta a nevét, 2001-ben Magyarországra utazott és felkutatta gyermekkorának helyszíneit, ekkor találkozott személyesen a Fenyvesi család leszármazottaival.

Amikor Ilona a háború után hazatért megkérdezte Fenyvesiéket, hogy mi történt volna Antikával, ha ő nem éli túl a borzalmakat és nem tér vissza soha. Ők így feleltek, teljes természetességgel: ?Ugyanúgy nőtt volna fel, mint a saját gyermekeink, és ha meghalunk, akkor ő is egy lett volna az örököseink közül.?

Fenyvesi István és Margit és Fenyvesi György és Éva 2008-ban megkapta a Yad Vashem Intézettől a Világ Igaza elismerést.