Buzi János és Zsuzsanna

Képgaléria: 
Buzi János és felesége (ülnek)

Az alcsúti hős

Buzi János a református gazdálkodó 1944-ben Alcsúton (a mai Alcsútdoboz) élt, ahol a község bírája volt. Felesége és két lánya mellett velük lakott az egyik nagymama és egy dédnagymama is.

1944 októberében a munkaszolgálatosok halálmenetéből megszökött négy fiatal zsidó: Leitner Mihály, Weisz Sándor, Lőwy Sándor és Katz Károly. Egy heti bujkálás után a Fejér megyei Alcsútdobozra érkeztek és elrejtőztek egy ház padlásán. A gazda, Buzi János megtalálta, majd tovább bujtatta őket az ideiglenes mezőgazdasági munkások szállásán. Ez rendkívül kockázatos volt, mivel Buziék házába német katonák voltak beszállásolva. A férfiak, a nyilvánosság előtt, mint idénymunkások, dolgoztak a gazdaságban.

A Buzi család, de főképp 19 éves lányuk, Zsuzsanna folyamatosan élelemmel és tiszta ruhával látta el őket. A nagymama főzött a fiatalemberekre. Feljelentéstől tartva Buzi János ismét háza padlásán helyezte el a négy fiatalembert, akik több mint egy hónapig, egészen a felszabadulásig ott rejtőztek és a Buzi család mindenben gondoskodott róluk.

A falu 1944. december 24-én szabadult fel, amikor a család szíves marasztalása ellenére a férfiak hazaindultak. Az egyik megmentett, Leitner Mihály Kanadában él és továbbra is tartotta a kapcsolatot Zsuzsannával.

Buzi Jánost és lányát, Zsuzsannát a Yad Vashem Intézet 2005-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.