Szabó Imre

Képgaléria: 
Szabó Imre 92 évesen

Mire jó egy osztálytárs?

Szabó Imre gyermekkori barátja volt Guttman Lászlónak, ugyanabban az iskolában tanultak Győrben. Ez a Révai Miklós Állami Gimnázium volt. A negyedik osztály után elváltak útjaik: Szabó a budapesti orvosi egyetemen, míg Guttman textilipari szakiskolában folytatta tanulmányait.

1944. október 15-e, a nyilas hatalom átvétel után Guttmant egy munkaszolgálatos egységben gyalogmenetben hajtották az osztrák határ felé. A Győr melletti Abdán rövid időre megálltak, László ott találkozott régi padtársával, Imrével, ekkor kiderült, hogy Szabó ott él szüleivel és édesapja a település főjegyzője. Szabó azonnal a barátja segítségére sietett, apja hamis papírokat szerzett neki és Imre adataival töltötte ki azokat. Sőt még a katonai szolgálat alól felmentő orvosi igazolást és élelmiszerjegyeket is adott a barátjának. Guttman László megszökött a munkaszolgálatos egységből, a Szabó családnál bújt meg, majd Budapestre költözött a hamis papírokkal és ezeknek köszönhetően megérte a felszabadulást.

A háború után Szabó Imre befejezte a tanulmányait és neves érsebész lett, Guttman László pedig Kanadába emigrált. A két egykori padtárs a háborút követően is tartotta a kapcsolatot és gyakran meglátogatták egymást.

A Yad Vashem Intézet Szabó Imrét 2005-ben a Világ Igaz címmel tüntette ki.

Szabó Imre visszaemlékezése Abdára