Nagymányoki Gilbert

Képgaléria: 
Nagymányoki Gilbert

Amikor egy ferences önállósítja magát

Nagymányoki Gilbert ferences szerzetes, aki Guth Péter néven, Nagymányokon született 1944-ben a pasaréti téri templom fiatal papja volt. Az üldözött zsidók sorsán megindulva számos mentőakcióban vett részt, többek között együttműködve a protestánsok által szervezett Jó Pásztor Bizottsággal is. Egy esetben a Nemzetközi Vöröskereszt által oltalom alá vett gyermekotthonból mentett át gyerekeket és szüleiket egy olyan rózsadombi villába, amelyet a szovjetek elől nyugatra menekülő tulajdonosok a szerzetes gondjaira bíztak.

De Gilbert nem állt meg itt, hanem önállóan is szervezett gyermekotthonokat. Hét olyan család lakását, ahol a gyerekeket hittanra oktatta, a Nemzetközi Vöröskereszt oltalma alá helyeztette. A Hidegkúti út 30/a számú házban, amely Leszkovszkyéké volt például Boros Pálné Klára és fia, Péter vészelték át az üldözéseket. Velük együtt rejtőzködött ebben a villában Bartha István festőművész és Rusznyák Endre is két gyermekével, Magdával és Andrással. Ők a pesti gettóból szöktek meg.

A többi Nagymányoki Gilbert által szervezett gyermekotthon a következő helyeken volt: kettő a Guyon Richárd utcában, kettő a Nagybányai úton, egy az Orló és egy a Napraforgó utcában. Összességében mintegy tucat felnőtt és ötven gyermek talált menedéket ezeken a helyeken az üldözött zsidók közül.

Nagymányoki Gilbertet (született Guth Péter) 2005-ben a Yad Vashem Intézet a Világ Igaza címmel tüntette ki.

Amikor a saját falujában emlékeznek az embermentő szerzetesről