Könyvbemutató és kerekasztal beszélgetés a Láthatatlan Hősről

Képgaléria: 

Június 1-én számos érdeklődő és barátunk előtt bemutatásra került Luca Cognolato és Silvia Del Francia könyve: A láthatatlan hős. A fiatalok számára írt könyv a legendává vált olasz embermentő Giorgio Perlasca történetét meséli el a fiataloknak. Mint közismert a ?láthatatlan hős? spanyol zászló alatt, mint spanyol diplomata segített mintegy 5200 embernek abban, hogy túlélje a vészkorszakot.

A könyvet kerekasztal beszélgetésen mutattuk be a Goldmark teremben. Az asztalnál Franco Perlasca a hős embermentő fia, Dr. Harsányi Iván történész, egyetemi tanár, Perlasca megmentettje és Alapítványunk képviseletében Pécsi Tibor történész, tanár foglaltak helyet. A moderátor Nyáry Krisztián volt.

Franco Perlasca elmondta, hogy apja nekik nem beszélt soha arról, hogyan mentette az embereket Budapesten. 1987 után, amikor két magyar túlélő felismerte őt, és kiderült, hogy milyen hőstetteket hajtott végre Giorgio Perlasca számos találkozón vett részt. Több kitüntetést is kapott, közte a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet részéről ?A Világ Igaza? elismerést is. Fia elmondása szerint Perlasca mégsem ezekre volt a legbüszkébb, hanem arra az emléklapra, amelyet olasz diákoktól kapott egy találkozó után, és amelyen az alábbi szöveg állt: ?Egy olyan embernek, akire szeretnénk hasonlítani?.

Dr. Harsányi Iván elmesélte a saját történetét, hogyan menekült meg Perlasca segítségével és hogyan találkozott két esetben a megmentőjével: ?Magam kétszer találkoztam a láthatatlan hőssel, aki valójában látható volt. Először akkor, amikor hívtak, hogy segítsek egy élelmiszer-szállítmányt fölvinni a kapualjból a házba. [?]. Akkor még nem tudtam, hogy ki ő. A nálam korábban odaérkezettek mind ismerték a nevét, tőlük tudtam meg, hogy Perlascának hívják, a követség embere, és benne megbízhatunk. Másodszor már élesebb helyzetben találkoztunk. A nyilasok késő este betörtek a házunkba. A lépcsőházban fölsorakoztattak bennünket, és elkezdték az embereket kiterelni az utcára. [?]? öt percen belül megjelent Perlasca egy fekete Buickkal, ugyanis a Phönix utca a követségtől párpercnyi autóútra volt, és elkezdett veszekedni a nyilasokkal. Olyan határozott, ellentmondást nem tűrő volt a fellépése, hogy eredménytelen maradt a rajtaütés, és visszatérhettünk a lakásainkba. A ,,lakásainkba", ahol harmincöten voltunk három szobában. Ez a pillanat tette lehetővé, hogy ma itt igénybe vehettem az önök idejét."

Pécsi Tibor arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy minden embernek vannak morális döntései, és Perlascát is az tette hőssé, hogy az adott helyzetekben helyesen döntött. Ennek a példának a pedagógiai értékeire is rámutatott.

A könyvet a Manó Könyvek Kiadó jelentette meg. A kiadást támogatta az Olasz Intézet, a Holokauszt Emlékközpont és Az Élet Menete Alapítvány. 

sajtó: 

,,HÁL' ISTENNEK, SZEMÉRMETLENÜL HAZUDTAK A NYILASOKNAK"