Baranyai Ferenc

Egy őr, aki védőangyal lett

Baranyai Ferenc asztalosmestert is bevonultatták a Magyar Királyi Honvédségbe a második világháború idején. Itt ismerkedett meg Grünfeld Gács Andor ügyvéddel, aki ebben az alakulatban végzett kényszermunkát. Amikor hazaengedték őket a szolgálatból, akkor a két férfi kapcsolata megszakadt.

1944 telén azonban Grünfeldnek eszébe jutott az emberséges keretlegény. Akkor az ügyvéd és családja, felesége és öt éves kislányuk, a budapesti Tűzoltó utca 54. száma alatti csillagos házban éltek. A nyilaskeresztesek hatalomátvételét követően nagyon megszaporodtak a környékbeli csillagos házakban a razziák, amelyeknek a vége a legtöbb esetben vagy a halálmenetekben nyugatra hurcolás vagy a jeges Dunába való belelövés volt. Ekkor Grünfeld Baranyi Ferenchez fordult, hogy segítsen rajtuk.

Baranyai először Nagytéténybe vitte a családot, ahol anyósa lakásában bújtatta el. A szomszédok azonban elkezdtek suttogni a rejtőzködők kilétével kapcsolatosan, így Baranyai jobbnak látta a családot máshol elrejteni. Legalkalmasabbnak a saját asztalos műhelyét találta, így odakísérte a Grünfeld családot.

A bujkálók csupán néhány napja tartózkodtak a rejtekhelyen, amikor Baranyai Ferenc felkereste védence testvérét, Baumfeld Árpádnét, akinek szintén felajánlotta a segítségét. Felkínálta neki, hogy lányával, Máriával, csatlakozzanak a műhelyben bujkálókhoz. Rövid idő múlva a család nagyfia, Baumfeld István is csatlakozott a családjához, mivel megszökött a munkaszolgálatból.

Baranyai Ferenc mindennap elment a műhelyébe, mintha dolgozni járna. Így vitt élelmiszert a védenceinek. Grünfeld kislányának egy faragott babát adott születésnapjára, aminek a felesége vart ruhácskát.

Miután a főváros pesti városrésze felszabadult a német-nyilas uralom alól, Baranyai személyesen kísérte vissza Grünfeldéket eredeti otthonukba.

A Yad Vashem Intézet Baranyai Ferencet hősiessége miatt 2012 novemberében a Világ Igaza címmel tüntette ki.