Baranyai Ferenc

Az életmentő asztalos

Baranyai Ferenc egyszerű asztalosmester volt. A második világháború során behívták katonának. Egy zsidó munkaszolgálatos századnál lett a keretlegénység tagja. Feladata volt a kényszermunkások őrzése. Ebben a században szolgált Grünfeld Gács Andor ügyvéd is.

1944 telén a Grünfeld család, a szülők és 5 éves kislányuk egy csillagos házban laktak a Tűzoltó utca 54. szám alatt. Mivel a nyilaskeresztesek folyamatosan betörtek a környék csillagos házaiba és elhurcolták a zsidókat a Duna partjára, hogy kivégezzék őket, a Grünfeld család kétségbeesett. Andor Baranyai Ferenctől kért segítségét, aki emberségesen bánt vele már a munkaszolgálat során is. Az asztalos először az anyósához vitte a családot Téténybe, de a besúgások veszélye miatt onnan hamarosan el kellett menniük. Ezután Baranyai a saját asztalosműhelybe bújtatta el a Grünfeld családot Budapesten.

Néhány nappal azután, hogy biztonságban tudta a Grünfeld családot, felvette a kapcsolatot Andor testvérével, Baumfeld Árpádnéval és felajánlotta, hogy lányával, Máriával együtt csatlakozzanak a műhelyében bujkálókhoz. Később Grünfeld unokaöccse, a munkaszolgálatból megszökött Baumfeld István is csatlakozott anyjához.

Baranyai Ferenc minden nap elment az asztalosműhelybe, mintha dolgozni menne és ételt vitt az üldözötteknek. A kislány születésnapjára fából faragott babát kapott Baranyaitól, amelynek ruháit felesége varrta. Budapest felszabadulását követően 1945 januárjában Baranyai a Grünfeld családot otthonukba kísérte.

2012-ben a Jad Vashem Intézet Baranyai Ferencet önzetlen segítségnyújtásáért a Világ Igaza kitüntetéssel jutalmazta. Baranyai Ferenc posztumusz kitüntetését nevelt fia, Bodnár Lajos vette át.

A kitüntetés átadásakor Ilan Mor nagykövet úr a következő beszédet mondta.