Vági Margit

MEGMENTETTEK: Weinberger Gábor és édesanyja

Ez a történet a zsidó Weinberger család története. 1944. március 19-én bevonultak a németek Magyarországra, az édesapa, Dr. Weinberger Árpád egy rövid szabadság után visszatért a munkaszolgálatba, így egyedül maradt otthon felesége, Anna és az akkor 9 éves Gábor, aki nem járt iskolába. A Weinberger család a szomszédjaira támaszkodott, főleg a Politzer családra, akik segítettek nekik szükségleteik megszerzésében. Erzsi, a Weinberger család volt bejárónője segített még sokat. Sokszor elvitte Gábort a Duna partra sétálni, a sárga csillag nélkül. Nagyon szerette a gyereket, kirándult vele, és a szülők tudta nélkül játékokat vett neki.
A nyilasok hatalomra törése után 1944. október 15-én az édesapát, Dr. Weinberger Árpádot kitoloncolták és később megölték. Az édesanyának Annának dolgoznia kellett, így Gábor egyedül maradt otthon. Politzerné segített a kisfiúnak, miután az ő férjét is kitoloncolták a többi zsidó férfival együtt. 17 éves lánya, Politzer Zsuzsi ?eltűnt? a házból. Később derült csak ki, hogy egy régi udvarlója, egy Ervin nevezetű katona bújtatta. Ekkor jutott az eszükbe, hogy kimenekülnek a csillagos házból és a katolikus nagynéninél, Vági Margitnál elbújnak, aki Zuglóban lakott. Gábort két munkaszolgálatos és Ervin szöktette ki a csillagos házból. Ervin a kabátja alá rejtette a gyereket és úgy vitte ki a csillagos házból. Ervin magához vitte a gyereket, ahol találkozott az ?eltűnt? Zsuzsival. Másnap Ervin elindult megkeresni a keresztény nagynénit, hogy hozzá tudja vinni a zsidó kisfiút. Ervin Gábort először Rózsihoz vitte, aki elküldte őt a testvéréhez, Vági Margithoz, mert féltette a családját. Később Anna, Gábor édesanyja is Margithoz menekült, miután katolikusok segítségével elszökött a munkaszolgálatból.
Így rejtették az édesanyát és fiát Margitnál 3 hónapon keresztül, mialatt a szomszédok nyilasok voltak. Akadt köztük olyan is, aki néha meglátogatta Margitot. A látogatások alatt a zsidó anya és a fia vagy a szomszéd szobában vagy a fürdőszobában vártak síri csendben. Az egyik alkalommal fegyveres nyilasok érkeztek a lakásba. Ekkor Margit megkérte az anyát és fiát, hogy az ő és testvére, Rózsi lakása közötti lichthófban rejtőzzenek el.
Budapest ostroma alatt a hideg és az állandó bombázások mellett a legtöbb lakos lemenekült az óvóhelyekre. Így tett Rózsi és családja, Margit lánya, Lívia is. Mivel a zsidó anya és fia nem tudtak lemenni az óvóhelyre, Margit a lakásban maradt velük és az orosz felszabadításig bújtatta őket.

2013. november 5-én a Jad Vasem Intézet Vági Margitot a Világ igaza kitüntetéssel jutalmazta.

Vági Margit posztumusz kitüntetését Ilan Mor nagykövet a kitüntetett 92 éves lányának, Szalay Líviának otthonában már korábban átadta.