Gáti Józsefné

A harisnyaüzem hősnője

Gáti Józsefné (született Schultz Anna) Budapesten, az Eötvös utcában, egy harisnyaüzemben dolgozott. A baloldali nézeteket valló lányt ismerősei úgy ismerték, mint aki hisz az emberek közötti egyenlőségben és ezért megvetéssel tekint a faji politikára.

Az üzem közelében 1944 nyarán egy munkaszolgálatos század állomásozott. A munkások és a zsidók kapcsolatba kerültek és meg is ismerték egymást. Így mert segítséget kérni, noha korábban soha nem találkoztak, Annától három férfi a század tagjai közül. A lány elrejtette őket a saját kis lakásában. Később a ház alagsorába költöztette a három bujkálót: Leitner Jenőt, Bergstreit Lászlót és Reich Istvánt. A három munkaszolgálatos a főváros felszabadulásáig rejtőzködött a pincében. Anna, noha nem volt magas a fizetése, mégis megvásárolta védencei számára a feketepiacon a szükséges élelmiszert.

Schultz Anna egy zsidó barátnőjét, Pálfi Ibolyát is megmentette. Odaadta a lánynak a saját keresztlevelét. Ezzel az okmánnyal Pálfi be tudta szerezni a szükséges, immár árja papírokat, amelyekkel túlélte a vészkorszakot. Ő évekkel később így nyilatkozott megmentőjéről: ?Ezzel az életét kockáztatta, de úgy tett, mintha ez lenne a világon a legtermészetesebb dolog.?

A háború után a Gáti Józsefné által megmentettek szétszéledtek a világban. Volt, aki az Egyesült Államokba, más Svájcba és Izraelbe költözött. Csak évekkel a holokausztot követően emlékeztek vissza megmentőjükre.

A Yad Vashem Intézet 1991-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki Gáti Józsefné született Schultz Annát.