Stefa Dworek

Aki mindent feláldozott

A nácik által megszállt Lengyelországban élő Stefa Dworek története nagyszerűen példázza azt, hogy az embermentők hogyan váltak arra képessé, hogy felülemelkedjenek a saját kulturális, vallási hátterükön, amikor látták, hogy mi történik az üldözöttekkel. A náci faji politikában a lengyelek is alsóbbrendű népnek számítottak, többségüket halálra és rabszolgamunkára ítélte a nemzetiszocializmus, emellett maguk a lengyelek is erős antiszemita attitűddel bírtak elsősorban a vallási hátterük miatt. Ezeket a tényeket figyelembe véve még nagyobb erény, hogy az embermentők között a lengyelek száma a legmagasabb. Igaz a holokauszt áldozatainak is jelentős része lengyel zsidó volt.

Stefa Dworek férje 1942 nyarának egyik napján egy Irena nevű zsidó nővel érkezett haza. Egy az illegális mozgalomban dolgozó ismerőse kérte meg, hogy néhány napig bújtassa el a nőt, akinek túlságosan zsidós külseje volt ahhoz, hogy hamis iratokkal bujkálhasson. A házaspár befogadta őt egyszobás lakásába, ahol kisgyermekükkel éltek. Annak érdekében, hogy a váratlan látogatók elől el tudjon bújni, elhúzták a szekrényt a faltól, hogy Irena ott bújhasson el, ha szükséges. A néhány napból hetek, majd hónapok lettek. A férj követelte Stefától, hogy küldjék el a bújtatott asszonyt. Az éles viták azzal értek véget, hogy a férfi elrohant otthonról azzal, hogy feladja feleségét és a bújtatott asszonyt. Stefa szólt annak az ismerősüknek, aki odahozta az asszonyt.

?Felhívtam Laminskit, aki ment és megkereste a férjemet. Azt mondta neki: - Itt a pisztolyom, ha feladod őket, öt perccel utána már nem fogsz élni. Az első golyót a te fejedbe röpítem. Ezután a férjem nem járt haza? vége is lett a házasságunknak. De Ryszard Laminski eljárt hozzánk, segített nekünk, figyelmeztetett, ha veszély volt.?

Stefa egészen a németek vereségéig bújtatta az asszonyt. Amikor megkérdezték miért tette, azt válaszolt, hogy ?nem tehettem semmi mást. Akárkinek segítettem volna. Nem az számított ki volt.?

Stefa Dworek tettét a Jad Vashem intézet Világ Igaza címmel ismerte el.