Sterneder Margit

A vegyésznő és barátnője

A zsidó származású dr. Szekeres Lászlóné Hedvig a Chinoin Gyógyszergyárban dolgozott vegyészként. Itt barátkozott össze Sterneder Margittal, aki a munkatársa volt. Margit buzgó katolikusként, a kereszténység nevében utasította el a fajvédő ideológiát és ennek következményét a zsidóellenes faji politikát. A két nő jó barát volt és a Sterneder Margit megismerkedett Hedvig családjával is. A kilenc fős család is elfogadta az asszony barátságát.

Amikor 1944 júniusában a budapesti zsidóknak csillagos házakba kellett költözniük, akkor mindenki úgy sejtette, hogy a vidéki gettósításhoz hasonlóan a koncentrálást a deportálás fogja követni. Szekeresné ezért megkérte Margitot, hogy legalább a hat hónapos gyermeküket mentse meg. A nő vállalta a kockázatot és három hónapig magához vette a csecsemőt és gondoskodott róla, amíg a többiek beköltöztek a csillagos házba. Amikor 1944 augusztusának végén Horthy leváltotta a Sztójayt és létrejött a Lakatos- kormány Szekeresné úgy érezte, hogy most már nem fenyegeti közvetlen veszély a zsidók életét, ezért szeptemberben újra magához vette a kisfiút.

Október 16-án azonban a nyilaskeresztesek átvették a hatalmat és újra közvetlen életveszély fenyegette a még életben lévő magyar zsidókat. Sterneder Margit őszintén aggódott a Szekeres család életéért. Ezért november elején megkérte egy teológushallgató ismerősét, Barányszky Tibort, hogy szerezzen vatikáni menlevelet Szekeresék számára. Angelo Rotta pápai nuncius kiállíttatta a megfelelő okiratot így Sternder védencei túlélték a háborút.

A Yad Vashem Sterneder Margitot 1978-ban a Világ Igaza címmel tüntette ki.