Dobránné Mikács Erzsébet

Kölcsönadott személyazonosság

Ki ne ismerné a Koldus és királyfi vagy a Két Lotti történetét? Milyen szórakoztató és izgalmas tud lenni, ha egy regény szereplői felcserélődnek, egymás szerepébe bújnak. Ezt a lehetőséget aknázták ki a fenti művek szerzői, hogy érdekesebb alkotásokat tárhassanak a közönség elé.

Viszont 1944 májusában, Szatmárnémetiben a személyazonosság cseréje ennél sokkal többet jelentett: egy nő, Reich Éva életét mentette meg.

Éva az utcán ismerkedett meg a megmentőjével, Dobránné Mikács Erzsébettel, miközben ételt osztott a gettóba vonuló zsidóknak. Beszélgettek, ami önmagában is nagy szó, ha számításba vesszük, hogy egyikük ruháján ott virított a sárga csillag, míg Erzsébet egy állami hatóság, a rendőrség alkalmazottja volt (bár csak fogalmazói munkakörben dolgozott a szervezetnél). Erzsébet már korábban is kitűnt munkatársai közül azzal, hogy ő tisztelettel beszélt azokkal a zsidókkal, akikkel munkája során kapcsolatba került. Amikor Éva családjának is be kellett költözni a gettóba, a családapa felkereste Dobránnét, hogy segítséget kérjen tőle, legalább a lányát meg akarta menteni. A legjobb helyen kopogtatott: Erzsébet minden fontos iratát (személyi igazolvány, születési anyakönyvi kivonat, szülők házasságlevele) átadta neki, hogy Éva ezekkel elmenekülhessen. A terv sikerült: a zsidó lány a felszabadulásig Mikács Erzsébet-ként élt Budapesten, anélkül, hogy bárki megkérdőjelezte volna a személyazonosságát. Ehhez Erzsébetnek további kockázatot kellett vállalnia. A törvény ugyanis kötelezte az állampolgárokat irataik elvesztésének bejelentésére; Erzsébet ezt a törvényt hágta át, hogy Éva biztonságban lehessen az ő személyazonosságával Budapesten. Tettéért sem akkor, sem később nem várt és nem kapott ellenszolgáltatást.

Éva a háború után visszatért Szatmárnémetibe, hogy megköszönje Erzsébetnek a segítséget, és hogy visszaadja az iratokat, majd az Egyesült Államokba költözött.

A Yad Vashem 1997-ben A Világ Igaza kitüntetésben részesítette Dobránné Mikács Erzsébetet bátor tettéért.