Simon Dr. Balázs

Egy csapatkórház és annak igazgatója

Dr. Simon Balázs a kecskeméti honvéd csapatkórház igazgatója volt, mint a Magyar Királyi Honvédség orvos ezredese. Amikor 1944 novemberében a front közeledett Kecskeméthez, akkor a kórházat áthelyezték a fővárosba, a budapesti Horthy Miklós (ma Móricz Zsigmond) körtéren álló egyik gimnázium épületébe. A koncepció az volt, hogy majd a visszavonuló német csapatokkal együtt a Harmadik Birodalomba evakuálják őket.

1944 decemberében a száznyolcvan fős 70/XXI. számú kisegítő munkaszolgálatos századot Simon főorvos kérésére a kórházba vezényelték, mint kisegítő erőt. A kórházparancsnok sebesült- és hullaszállításra alkalmazta a muszosokat. A környékről is ők hordták a kórházba azokat, akik a bombázások és a belövések miatt megsérültek.

Végül a kórházat, mivel az ostromgyűrű bezárult Budapest körül és fontos közfeladatot is ellátott, nem evakuálták nyugatra. Így a munkaszolgálatosok mindegyike megérte a felszabadulást. A száznyolcvan ember szétszóródott a világ minden tájára, de nem felejtkeztek el arról az emberről, akinek védnöksége alatt túlélték a vészkorszakot.

A Yad Vashem 1991-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki Dr. Simon Balázst.