Tamás Annus és férje, Ferenc

A cseléd és a gépkocsivezető

Tamás Ferenc és felesége Annus Szegedről költöztek Budapestre. Annus 1938-tól a Klein család házvezetőnője volt és gondozta a kis Ervint. Férje a Glück családnál volt gépkocsivezető. Kleinék a saját drogériájukban dolgoztak és nagyon elfoglaltak voltak, így Annus nagyon sok időt töltött a kis Ervinnel, akit saját fiaként szeretett. 1940 után Tamás Ferenc elvesztette sofőri állását és Csepelen lett teszt-sofőr, aki nem csak buszokat, hanem páncélozott járműveket is tesztelt.

A német megszállás után megtiltották zsidók és nem zsidók együttlakását, ezért a Tamás házaspárnak el kellett hagynia a Klein család házát. Később a Kleinék, akik egyébként korábban katolizáltak és nevüket Kelenre magyarosították, csillagos házba kerültek. Annus és Feri ezután is ellátta őket élelemmel és orvossággal. Ezen felül, őrizték a Klein család lezárt lakását, hogy senki ne költözhessen oda, és ne rabolhassa ki.

Az apát 1944 szeptemberében munkaszolgálatra hurcolták. Klein asszony és Ervin a csillagos ház ablakából szemtanúja volt annak, ahogyan a nyilasok a zsidókat a jeges Dunába lőtték. Annussal rendszeresen találkoztak, mivel mindig juttatott nekik élelmiszert. Végül az anyát és gyermekét Annus kiszöktette a csillagos házból és a saját IV. emeleti lakásukra vitte őket. Ferenc, noha a zsidók rejtegetését nagyon kockázatosnak látta, mégis beleegyezett Kleinék elrejtésébe. A két megmentetteket a fürdőszobában felhalmozott tűzifa halom mögött rejtették el. A belső függőfolyosóra nyíló lakásban történteket a szomszédok is jól láthatták, így a mentés kockázata magas volt. Emiatt Ervin és anyja a nappalokat a farakások mögé bújva töltötte, csak éjszakára jöttek elő, hogy a padlón aludjanak. A házaspár viszonya a mentés kockázata miatt egyre feszültebbé vált.

Később a sűrűsödő bombatámadások miatt Annus elvitte Ervint egy svéd gyerekotthonba, de a nyilasok azt is megtámadták. A gyerekeket az egyik nyilas központba hurcolták, ahonnan Ervinnek sikerült megszöknie egy ablakon keresztül és visszament az anyjához a csillagos házba. Annus újra magukhoz vette őket és egészen a felszabadulásig vigyázott rájuk.

A Tamás házaspárt 2001-ben kitüntették a Világ Igaza címmel.