Szíjj László és Lászlóné

Képgaléria: 
Szíjj László

Egy gyermekotthonnak otthont adni

Dr. Szíjj László és felesége, Róka Lenke a budai Csalán út 23-ban lakott 1944-ben. A férfi a Wolfner bőrgyár ügyvezető igazgatója volt. A nyilas hatalomátvételt követően a házaspár felajánlotta házát a Nemzetközi Vöröskeresztnek gyermekotthon létesítése céljából. 1944 novemberétől, a Jó Pásztor Bizottság körülbelül tizenöt zsidó gyereket helyezett el az otthonban, továbbá felnőtt zsidó gondozókat is. A gyerekek között voltak Münz Zsuzsanna, lax Mária Andrea, Grauer Péter, Schőnwald Rudolf és Péter.

Magyarország német megszállását követően a Köves családnak el kellett hagynia a pasaréti családi házat és kijelölt zsidó házba, a Péterfy Sándor utca 17-be, kellett költöznie. Az édesapát munkaszolgálatba vitték. A nyilas puccs után a 9 éves Pétert, az édesanyját és a nagyanyját az óbudai téglagyárba vitték, ahonnan mindhárman megszöktek és a Szíjj házaspár Csalán utcai házában találtak menedéket. A ház svájci védelem alatt állt és már több zsidó gyermek volt ott elszállásolva. Az otthonban Köves Istvánné és a nagymama, mint gondozók kerültek be, a kilencéves Péter, pedig mint beutalt gyermek.

A Szíjj-család szoros kapcsolatban volt a pasaréti ferences templommal, és rendszeres élelmiszertámogatást kapott tőlük. 1944 november végén a nyilasok felszólították a védett ház lakóit, hogy három órán belül hagyják el az épületet. Ekkor a Szíjj család közvetítésével egy ferences rendi paptól, Nagymányoki Gilbert atyától kaptak egy kulcsot egy rózsadombi családi házhoz, ahonnan a lakók Nyugatra menekültek és a lakást Gilbert atyára bízták. Péter édesanyjával és nagyanyjával oda költözött be titokban. Éjszakánként Szíjjné, Lenke asszony rendszeresen ellátta őket ennivalóval és a legszükségesebb holmikkal. Kövesék a rózsadombi házban élték át Budapest ostromát. A Vörös Hadsereg 1945. január 1-én foglalta el a környéket. Ennek ellenére Szíjjék még hetekig vigyáztak a zsidókra, mert azok még nem tudtak visszatérni a nyilasok és a németek által uralt terülteken lévő otthonaikba.

Szíjj Lászlót és feleségét, Lenkét a Yad Vashem 2005-ben a Világ Igaza címmel ismerte el.