Várkonyi Richárd

Képgaléria: 
Várkonyi fivérek a yad vashemi emlékfalon

Tinédzser nyilas egyenruhában

A két Várkonyi testvér, Gyula és Géza vállalkozók voltak. Gyula feleségével, Elvirával és fiúkkal, Richárddal élt, míg Géza agglegény maradt. Tehetős emberek voltak, ballon- és viharkabát üzemük volt Kerepesen, amelynek Budapesten a Fejér György utcában volt a raktára. 1943-tól mintegy negyven zsidó munkaszolgálatost foglalkoztattak. Erre azért volt lehetőségük, mert a hadsereg részére is szállítottak.

A nyilas hatalomátvételt követően a munkaszolgálatosok el akarták hurcolni a Harmadik Birodalomba. Mivel a zsidók sorsa már ismert volt előttük, ezért a Várkonyi fivérek úgy döntöttek, hogy a cég raktár épületében rejtekhelyeket alakítottak ki. Ott bújtattak hét embert, a Löffler, Lovas, Perlmutter és Berkovits családok tagjait. Rajtuk kívül Zsófialigeten levő tanyájukon még több mint tíz embert, a Rudas, Fusch és Polacsek családok tagjait. A Várkonyi fivérek és Elvira minden nap, vállalva a kockázatot, meglátogatták a bujkálókat és élelmiszert vittek számukra.

Berkovits (Bánki) Iván egy Hollán utcai védett házban volt, amikor a házmester felkiabált, hogy ?Berkovits gyere le, jöttek, hogy elvigyenek.? A 15 éves Várkonyi Richárdot látta a kapuban, nyilas egyenruhában a barátjával együtt. Ivánt elvitték magukkal, mintha kihallgatásra vinnék. Valójában Kerepesre mentek a Várkonyi családhoz és Ivánt mindaddig ellátták, míg 1945 januárjában az édesanya el nem jött érte.

A háború után Géza feleségül vette az egyik megmentett hölgyet, akinek a zsidó férje életét vesztette, mit munkaszolgálatos. A Várkonyi családok folyamatosan tartották a kapcsolatot az általuk megmentett családokkal.

A Várkonyi fivéreket, Gézát és Gyulát 1994-ben. Várkonyi Elvirát és Richárdot 2001-ben a Yad Vashem a Világ Igaza címmel tüntette ki.