Petrovics László

Képgaléria: 
Petrovics László emléktáblája

Az életmentő belgyógyász

A budapesti Szent István Kórház belgyógyászatának C osztályán dolgozott Petrovics László. Az elismert belgyógyász szakorvos felesége, Zsuzsa zsidó volt és ápolónőként dolgozott. 1941-ben Petrovicsot katonaorvosnak hívták be. 1942 végéig a keleti fronton egy hadikórházban dolgozott, majd 1943 elejétől a fővárosi Ménesi úton az 505. számú hadikórházban.

Betegei között volt Reiser Sándorné Anna is, aki zsidó volt és a családjai is hosszú éveken keresztül Petrovics páciense volt. A nyilas időszakban a Reiser család egy védett házban élt. Egy alkalommal a nyilasok betörtek a házba és több embert is megöltek, köztük Reiser Sándort is. Anna és a lánya ekkor elmenekültek a védett épületből és nem zsidó sógornőjétől kért és kapott keresztény iratokat. Menedéket azonban nem tudtak adni nekik. Ekkor az asszony Petrovicshoz fordult segítségért. Az orvos elvitte Reisernét és a lányát a saját házába és elrejtette őket. Később az asszony egyik barátnője, Diner Bözsi is csatlakozott hozzájuk az orvos lakásán, mint búvóhelyen. Ofner Aranka, akit szintén zsidó származása miatt üldöztek, szintén a belgyógyász segítségével talált menedéket egy kolostorban. Petrovics László nem csupán menedékről gondoskodott védencei számára, de orvosi ellátást is biztosított nekik.

A nyilasoknak szemet szúrt a belgyógyász humanitárius aktivitása és úgy döntöttek, hogy feleségével együtt letartóztatják. Szerencsére azonban Petrovics László és felesége és a náluk bujkálók is sikeresen megszöktek a razzia elől és így túlélték az üldözést.

A Yad Vashem 1985-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki Petrovics Lászlót.