Tátrai Anna

Képgaléria: 
Tátrai Anna 1920-ban

A nevelőnő bátorsága

Amikor Tátrai Anna 1926-ban nevelőnőnek állt a vallásos zsidó családhoz, Fischékhez, még nem gondolta, hogy a család második fiú gyermekével, Róberttel, milyen mély barátságba kerül majd. A Csarnok tér 3-4-ben élő házaspár sokat dolgozott, így az akkor egy éves kisfiú nagyon sok időt töltött a nevelőnőjével.

1944 őszén, az akkor 19 éves Róbert munkaszolgálatosként végzett kényszermunkát Komáromban. Tátrai Anna rendszeresen küldött számára ruhát és élelmiszert tartalmazó csomagokat, amelyekben pénzt is sikerült elrejtenie. Amikor a fiú egységét Almásfüzitőre helyeztek, akkor Anna az egyik utolsó Budapestről induló vonatra felkapaszkodva eljutott hozzá. 1944 decembere volt akkor. Az őrséget megvesztegetve sikerült beszélnie is a fiatalemberrel.

Ebben a beszélgetésben tárta fel számára azt, amiről Róbert addig nem értesült: mi történt a szüleivel a német megszállást követően? Elmondta, hogy az édesapját, Fisch Zoltánt kényszermunkára hurcolták, miközben édesanyját, Irént Tátrai Anna a saját édesapjánál bujtatta el Székesfehérváron. A nevelőnő beszámolt arról is, hogy a Fisch család értékeit szintén Tátrai Ferenc kertjében ásták el. Ezt követően átadott a fiatalembernek egy élelmiszer csomagot és egy később életmentőnek bizonyuló meleg takarót.

A találkozás után nem sokkal Róbertet a Harmadik Birodalomba deportálták, ahonnan csak 1945 júliusában tért vissza. Anyjával annak a Vámház körút 7. szám alatti boltjában találkozott, ahol ott dolgozott, mint pénztáros Tátrai Anna is. Az édesapa, Zoltán azonban életét vesztette Hidegségen a kényszermunka miatt.

1951-ben, miután üzletét államosították, Fisch Zoltánné Izraelbe költözött, fia azonban elvégezte a budapesti Orvosi Egyetemet. Ezek alatt az évek alatt Tátrai Anna gondoskodott róla. 1956-ban Róbert is elhagyta Magyarországot és az Amerikai Egyesült Államokba költözött. Fischék azonban folyamatosan kapcsolatban maradtak Tátrai Annával.

A Yad Vashem Tátrai Annát a Világ Igaza címmel tüntette ki 2001-ben.

A megmentett Fisch Róbert a holokauszt oktatásában is aktív.

A Fisch Róbet által összeállított kiállítás megnyitója Egerben.

Fisch Róbert beszél az életéről a Star Tribune lapnak.