Dombrádi Zoltánné

Egy rejtélyes megmentő

Tudja-e Ön, hogy mi a közös Müller Sarolta, Müller Anna, Bedi Józsefné, Batisz Ilona, Batisz Sándor, Batisz Sándorné, Schwartz Ilike, Weisz Lajos, Weisz Lajosné, Vince Gergely, Vince Klára, Fertő Zsuzsa, Hidasi Gyuláné, Szegő Gézáné, Hortobágyi Károly és édesapja életében?

Ha nemmel válaszolt, akkor olvassa el az alábbi néhány sort Gula Ilonáról, aki Dombrádi Zoltánnéként a magyarországi holokauszt történetének egyik legnagyobb formátumú, ugyanakkor kevéssé ismert életpályát befutó embermentője.

Ez az asszony az ismerősei körében szabadelvű és humanista gondolkodású emberként volt ismerős. A vészkorszak idején számos üldözött zsidó fordult hozzá segítségért. Ő pedig a fent felsoroltak mindegyikének megmenekülésében kulcsszerepet játszott. Egy részét a mentetteknek a saját lakásában bujtatta el. Akiknek nem jutott hely, azoknak menedékhelyet szerzett az ismerőseinél. Az általa mentettek számára élelmiszerről, iratokról is gondoskodott. 1944 decembere és 1945 februárja között a fenti tizennégy ember megmenekülésében kulcsszerepet játszott.

Dombrádi Zoltánné mentő tevékenységének alapja az az emberbaráti elkötelezettség volt, amelyet édesanyjától tanult, aki vele együtt kockáztatta az életét az üldözöttek mentésében. A háború után Dombrádiné soha nem kért tiszteletet és elismerést azokért a bátor tettekért, amelyekkel segített az üldözött zsidókon.

A Yad Vashem 2010-ben Dombrádi Zoltánnét a Világ Igaza címmel ismerte el.