Fodor Károly

A festék- és illatszer kereskedő

Fodor Károly feleségével, Fodorné Varga Juliannával és lányukkal, Zsuzsannával Budapesten a Bercsényi utca 5.-ben laktak 1944-ben. Fodornak volt egy barátja, Lebovics Ignác, akinek 1940-ben meghalt a felesége és így egyedül nevelte fiát, Rudolfot.

Amikor megkezdődtek Magyarországon a zsidóüldözések és őt munkaszolgálatra hívták be, Lebovics megkérte jó barátját, Fodor Károlyt, hogy szükség esetén gondoskodjék kisfiáról. Ezután vitték Borba, Jugoszláviába. Fodor Károly a gyermeket magához vette, református személyi iratokat szerzett számára és elrejtette Gyömrő-Tótfürdőn, apja házában. Amikor a szomszédok felfedezték a zsidó gyermeket, figyelmeztették Fodorékat, hogy vigyék el a fiút, mert jelenléte veszélyezteti a falu lakosságát. Ekkor Fodor Károly elvitte Rudolfot és különböző helyeken bújtatta.

Az apa, Lebovics Ignác betegen tért vissza a munkatáborból a háború végén és épen, egészségesen visszakapta a fiát, de ezután a Fodor család mindkettőjükről gondoskodott. Nem sokkal később Lebovics Rudolf kivándorolt az Egyesült Államokba, de a Fodor család az idősebb Lebovicsot 1961-ben bekövetkezett haláláig gondozta és zsidó temetőben helyezte végső nyugalomra.

Fodor Károlyt a Yad Vashem Intézet 2005-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.