Bena Rudolf és felesége

A halálraszánt házfelügyelők

Bena Rudolf és felesége, Erzsébet a budapesti Vörösmarty tér 2-ben voltak házfelügyelők. A feladat ellátásának éveiben összebarátkoztak a ház lakóival, zsidókkal és nem zsidókkal egyaránt. Leginkább Ambrusékkal jöttek ki, mivel mindkét család hasonló politikai nézeteket vallott. A jó viszonyt sem a zsidó ellenes törvények, sem az nem tudta aláásni, amikor Ambruséknak 1944 nyarán el kellett költözniük egy a rendelet által kijelölt csillagos házba.

1944 októberében, a nyilas hatalomátvételt követően, látva a pártszolgálatosok terrorját, Ambrusék úgy döntöttek, hogy visszamennek eredeti lakásukban és ott próbálják meg átvészelni az üldözést. Erre annál inkább is lehetőségük volt, mert a kiürített zsidó lakásokat a házmesterek lezárták és még nem költözött be más azokba. Ráadásul Ambrusék jóban voltak a Bena házaspárral, akiknél a kulcsok voltak. A család tagjai, Ambrus Simon és felesége, illetve a lányuk a tizenkilenc éves Veronika magukkal hívták Klein Hugót, aki a nagybátyjuk volt és megszökött a munkaszolgálatból. Arról, hogy Ambrusék visszatértek és a saját lakásukban rejtőzködnek csupán a Bena család tudott.

Miután a Vörös Hadsereg elfoglalta Budapestet kiderült, hogy nem csak Ambrusék voltak olyan zsidók, akik a házban bujkáltak. Mivel sok nem zsidó lakos a Vörös Hadsereg és a főváros ostroma elől vidékre, illetve Nyugat-Magyarországra menekült, ezért számos lakás maradt üresen az épületben. Ezekbe sok olyan zsidó család költözött be titokban, akik egy része korábban is a házban lakott. Mintegy huszonhat zsidó talált menedékre a Vörösmarty tér 2. épületében. Mindannyian Benáék tudtával és segítségével.

A Bena házaspár tisztában volt azzal, hogy a zsidók bújtatásával mit kockáztat: 1945 januárjában a nyilasok elhurcolták a szemközti ház házmesterét és családját, majd agyonlőtték őket, mert egy razzia során bujkáló zsidókat találtak az épületben. Bena Rudolf és felesége nem csupán a maguk életét kockáztatták, hanem nyolcéves fiúk, Gyuri életét is.

A Yad Vashem a Bena házaspárt, Rudolfot és Erzsébetet, 1994-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.