Bartha György

Gyermekkori barátból megmentő

A történet Nyíregyházán kezdődött, ahol két gyerek, egy zsidó (Ungár János) és egy nem zsidó (Bartha György) sokat játszottak együtt. Nem volt számukra jelentősége a vallási különbségnek. Később János Budapestre költözött, de felnőttként is tartotta a kapcsolatot vidéki barátjával.

Ungár családját, mint minden zsidó családot a környékről 1944 tavaszán gettóba költöztették, ahogy a budapesti barátjuk ezt meghallotta, leutazott Nyíregyházára, hogy megpróbálja kimenteni őket. Ha Jánost és feleségét nem is sikerült kiszabadítania (a hölgy nem tudta a gettóban hagyni idős szüleit), János húgát, Annát megszöktette, vonattal felhozta a fővárosba és saját lakásán bújtatta el. Később Anna hároméves kisfiát, Pétert is kicsempészte és elhelyezte az egyik Szthelo-gyermekotthonban. Ők voltak az elsők, akik Bartha György által menekültek meg, de a sor folytatódott.

Követte őket az Ungár-család több tagja: Ungár János szülei és négyéves kislánya (Zsuzsanna). Búvóhelyet, keresztény iratokat szerzett nekik, 1944 őszétől pedig, amikortól megnőtt a razziák veszélye, többször is új helyre költöztette védenceit, akik így megmenekültek

Bartha Györgyöt 1995-ben tüntették ki a Világ Igaza címmel.