Bay Zoltán

Képgaléria: 
Bay Zoltán

Nem csak fizika!

Az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. a magyar elektronikában az innováció zászlóshajója volt az 1930-as években. A gyár tulajdonosa, Aschner Lipót, aki zsidó származású volt, a legtehetségesebb szakembereket gyűjtötte a vállalathoz. Bay Zoltán volt a cég kutatási igazgatója, aki a tulajdonossal együttműködve 1938-ban megalapította a Műszaki Egyetemen az Atomfizikai Tanszéket.

A német megszállást követően a Gestapo letartóztatta Aschnert és Mauthausenbe hurcolták. Bay Zoltánt kinevezték a hadiüzemmé nyilvánított gyár igazgatójának. Bay mindent megtett, hogy zsidó munkatársainak segítsen: a tilalom ellenére fizetést adott nekik, segített nekik, hogy a semleges államok által kiadott védlevelekhez jussanak, igyekezett megakadályozni az elhurcolásukat, majd amikor ez nem sikerült, akkor segítette őket abban, hogy megszökjenek és elrejtőzhessenek.

A nyilas hatalomátvételt követően, 1944 novemberében, a hungarista pártszolgálatosok összegyűjtöttek egy csoport zsidót a gyár alkalmazottai közül, hogy Németországba szállítsák őket. Bay Zoltán személyesen ment ki a Józsefvárosi Pályaudvarra és a magyar és német katonák tiltakozása ellenére leszállította őket a vagonból és visszakísérte a csoportot a gyárba.

A háború után Bay Zoltán a magyar tudományos élet egyik vezetője lett, de 1948-ban külföldre távozott. Az általa megmentettek közül többen, köztük Szigeti György, Lakatos György, Winter Ernő, komoly tudományos karriert futottak be, akár magyar vagy külföldi intézetek tagjaiként.

A Yad Vashem 1998-ban Bay Zoltánt a Világ Igaza kitüntetésben részesítette.

Bay Zoltán életrajza

Bay Zoltán találmányai

Kisfilm Bay Zoltán holdradar kísérletéről

A Bay Zoltánról elnevezett gyulai csillagvizsgáló bemutatkozó filmje

Bay Zoltán szobrának avatása a szegedi Dóm téren