Debreczeni Károly és felesége

Képgaléria: 
Debreczeni Károly és Sladsky Klára

Nem voltak barátok, de emberek igen

A Budapesten élő Debreczeni Károly és felesége Sladsky Klára istenfélő katolikusok voltak, akik hittek abban, hogy minden embert Isten teremtett. Szomszédjuk volt Dr. Füredy Károly orvos, aki önmagát zsidó vallású magyarnak tekintette. A háború előtt a két családot nem fűzte egymáshoz szoros barátság. Debreczeni a szíve mélyén azonban nem értett egyet a zsidó ellenes törvényekkel.

A német megszállást követően felajánlotta a Füredy családnak, hogy rejtőzzenek el az otthonukban. Így esett, hogy a doktor és családja Debreczeniék cselédszobájában talált menedéket. Sladsky Klára még az iratait is átadta Füredynének, a kislányuknak, Zsuzsának pedig hamis papírokat szerzett. Ezután az anyával és leányával Pécsre utazott, ahol Budapesten kibombázottakként mutatta be őket az ismerőseinek.

Közben Debreczeni Károly Füredy István szüleit is átvitte a lakásukba. Egy idő után attól való félelmében, hogy a két nőt leleplezik Pécsett, visszahozta őket Budapestre egy ismerőséhez. Néhány nap után azonban újra az otthonába vitte őket, így az egész család együtt bujkált a Debreczeni lakásban.

Dr. Füredy és családja hála Debreczeniéknek túlélte a vészkorszakot.

Debreczeni Károlyt és feleségét, Sladsky Klárát a Yad Vashem 2010-ben a Világ Igaza címmel tüntette ki.